Aftellen tot 15 januari (4) – Virtuele museumbezoeken

Deze coronaperiode is geen makkelijke tijd voor veel mensen – ook niet voor kunstliefhebbers. Weer winter, weer lockdown, weer kunstinstellingen dicht. En dus aftellen tot 15 januari – als de instellingen hopelijk weer open mogen gaan.

Jegens & Tevens helpt mee de dagen tot 15 januari te overbruggen, als de instellingen wel (of niet, dan gaan we nog even door) open gaan. Dankzij het internet is er meer dan ooit te delen. We delen elke dag een podcast, een documentaire, een online kunstwerk of een link naar een online kunstinstelling.

13 januari

Reizen in coronatijden is toch niet helemaal hetzelfde. Het internet heeft natuurlijk weer eens de oplossing. Je kunt met een klik musea inlopen. En meer zien dan je zelf ziet (dat is ongeveer 140 graden horizontaal en 80 graden verticaal).

Veel musea bieden een 360-graden bezoek. Er is trouwens een zoogdier dat wel beide kanten 180 graden op kan kijken: de tarsier, die ogen heeft die zwaarder zijn dan zijn hersenen.

Wie niet bekend met 360 graden-video’s: omdat de video in 360 graden is gefilmd (zo werkt het) kun je met de camera in de video alle kanten op draaien. Het is als Google Street View in een museum. Geen wonder dus dat Google dat via Google Arts and Culture met diverse musea heeft geregeld.

Laten de online reis beginnen met…

De Met in New York!

360 graden video’s op YouTube maken me verward. Ineens kun je iets doen met de video. Alsof je in een alternatief YouTube-universum duikt. Dit is de tempel van Dendur. Let ook op de suppost op 1:20, die een eigen stukje video-art vormt in deze video.

Niet lang hangen, want er is veel te reizen…

Guggenheim in Bilbao!

Te weten dat ik zelf in Bilbao was op een dag dat het museum dicht was: het is makkelijker nu vanuit mijn luie Haagse stoel de Guggenheims te bezoeken.

Musee D’Orsay in Parijs!

Zonder vermoeiende schuifelbenen elk hoekje van het musee D’Orsay bekijken.

De Sistijnse kapel in Vaticaanstad!

Die ene keer dat ik de Sistijnse kapel bezocht, werd ik enorm afgeleid door de steeds herhalende ‘sssssst’. En snel doorlopen. Nu kun je al pratend, muziek luisterend, zelfs mét korte broek aan urenlang de Sistijnse kapel bezoeken. Zet je beeld op full screen en geniet van een bijzonder stukje aarde.

En als je toch virtueel in Rome bent, bezoek dan ook even de Cappella Paulina in het paleis van de Italiaanse president, gemodelleerd naar de Sistijnse kapel. Niet te verwarren met de Cappella Paulina in het Vaticaan. En ja, die kun je ook in 360 graden zien.

Het National Museum of Modern and Contemporary art in Seoul!

Een beetje digitaal rondlopen in Seouls moderne kunst-museum levert meteen een paar verrassingen op. Neem The Youth of Bacchus van Doo-Jin Kim dat ik voor dit bezoek nog niet kende. En zonder mijn tas in een kluisje te hoeven doen.

Museu de Arte in Sao Paolo!

Hier kun je in 360 graden de kunstwerken van popartiest Teresinha Soares bekijken. Hoe dan ook is het milieu heel blij dat je niet naar Sao Paolo vliegt.

De meest interessante reis bewaren we voor het einde… De reis naar een kunstwerk van Salvador Dali:

Een bezoek aan een kunstwerk is dus niet altijd fantasie. Wie het niet kent: Dali’s The Archeological Reminiscence of Millet’s Angelus uit 1933 ging over dit schilderij van Jean-Francois Millet. The Dali Museum in St. Petersburg, Florida maakte een virtual reality versie van Dali’s kunstwerk.

Draai de video alle kanten op en verwonder je over de mogelijkheden van ons tijdperk!