Aftellen tot 15 januari (2) – Kunst met algoritmen
Deze coronaperiode is geen makkelijke tijd voor veel mensen – ook niet voor kunstliefhebbers. Weer winter, weer lockdown, weer kunstinstellingen dicht. En dus aftellen tot 15 januari – als de instellingen hopelijk weer open mogen gaan.
Jegens & Tevens helpt mee de dagen tot 15 januari te overbruggen, als de instellingen wel (of niet, dan gaan we nog even door) open gaan. Dankzij het internet is er meer dan ooit te delen. We delen elke dag een podcast, een documentaire, een online kunstwerk of een link naar een online kunstinstelling.
11 januari
Algoritmen. Meer en meer kunstenaars maken er gebruik van tegenwoordig. Herlees bijvoorbeeld ons interview met Katarina Petrovic over haar project Negative Poetry. En zo zijn er meer.
Vandaag delen we een link met een verhaal van een kunstenaar die hier diep ingedoken is: Refik Anadol – opgegroeid in Istanbul en nu woonachtig in Los Angeles. Hij is gespecialiseerd in het omzetten van datasets in kunstwerken. En naar eigen zeggen alleen maar omdat hij ooit de film Blade Runner (die van 1982) zag.
Ik zou echt benieuwd zijn welke blik iemand als Tiepolo zou hebben als je hem zou vertellen dat dit in de 21e eeuw als kunst beschouwd wordt. Hoe zou je dit uitleggen? Refik doet zelf een aardige poging: ‘Ik gebruik data als een pigment, en schilder met een denk-borstel die geholpen wordt door kunstmatige intelligentie.’
Bekijk de TED-video waarin Refik Anadol zijn werkwijze uitlegt:
- Bericht Rijksoverheid dat theaters, muziekscholen en kunstencentra gesloten zijn tot en met 14 januari
- Pagina op TED met video van Refik Anadol
- Forbes: Is Artificial Intelligence Set To Take Over The Art Industry?
- Vice: The Wind's Invisible Poetry Flows Through These Digital Paintings
- Artificial Intelligence en kunst op Wikipedia
- Towards Data Science: The Role of AI in Art Creation
- Interview Universiteit van Groningen met onderzoeker Leonardo Arriagada over AI en kunst