Aftellen tot 15 januari (1) – Artcurious podcast

Deze coronaperiode is geen makkelijke tijd voor veel mensen – ook niet voor kunstliefhebbers. Weer winter, weer lockdown, weer kunstinstellingen dicht. En dus aftellen tot 15 januari – als de instellingen hopelijk weer open mogen gaan.

Jegens & Tevens helpt mee de dagen tot 15 januari te overbruggen, als de instellingen wel (of niet, dan gaan we nog even door) open gaan. Dankzij het internet is er meer dan ooit te delen. We delen elke dag een podcast, een documentaire, een online kunstwerk of een link naar een online kunstinstelling.

10 januari

We beginnen deze maandag 10 januari met een aflevering van de Artcurious podcast. Deze podcast van de Amerikaanse kunsthistorica Jennifer Dasal heeft een laagdrempelige insteek. Smeuïge series als Cursed art, Art Auction Audacity, Rivals, The Coolest Artists You Don’t Know, Shock art en zelfs True Crime/Fine Art die ook de gemiddeld geïnteresseerde kunstliefhebber zullen aanspreken.

Deze podcast behandelt smeuïge verhalen uit de kunstgeschiedenis die je misschien een beetje vergeten was. Het huwelijk van Diego Rivera en Frida Kahlo, Walter Sickert en Jack the Ripper, is de Mona Lisa een fake, de link tussen de CIA en kunst in de koude oorlog. Ik bedoel: wie klikt er niet op een aflevering met de ondertitel: Did Otto Dix plot to kill Hitler?

Aftellen tot 15 januari (1) – Artcurious podcast
De Artcurious podcast

Ik kies voor Episode #15: Hans-Joachim Bohlmann and Serial Art Vandalism. Of te wel: wat er kan gebeuren als je geestesziek bent, je vrouw verliest aan een ongeluk en een lobotomie moet ondergaan.

Bohlmann moest na al deze ellende van zichzelf kunstwerken beschadigen om zich weer goed te voelen, en hoe beroemder het werk was dat hij beschadigde, des te beter voelde hij zich. Het begon met Der Goldfisch van Paul Klee en beschadigde daarna meer dan 50 werken. In Nederland kennen we hem vooral van toen hij in 2006 een schilderij van Bartholomeus van der Helst in het Rijksmuseum in brand wilde steken.

 


Luister naar het verhaal van kunstvandalist Hans-Joachim Bohlmann


 

(Eventueel downloaden kan via Share: Download + Rechtermuisknop: save link as…)