Vrije Academie – Psychopolis

In 1947 startte in Den Haag de Vrije Academie, een kunstopleiding waarin het individu en de vrije geest centraal stond. Daarmee vormde het een scherp contrast met de reguliere Koninklijke Academie waar een strak technisch programma werd gevolgd. De academie leverde een nieuwe generatie kunstenaars op die vorm gaven aan de pas verworven vrijheid.

In 2015 kwam er een eind aan de Vrije Academie. De Manifestatie Vrije Academie-Psychopolis biedt een terugblik op de roemruchte periode met een uitgebreid programma van tentoonstellingen, een summerschool, een symposium en een filmprogramma. Een impressie van de tentoonstellingen bij Pulchri Studio en de Haagse Kunstkring.

De Vrije Academie van Livinus @ Pulchri Studio

Vrije Academie – Psychopolis
Vrije Academie – Psychopolis

Vrije Academie – Psychopolis @ Haagse Kunstkring

In de Haagse Kunstkring staan de jaren ’60, ’70 en ’80 aan de Vrije Academie centraal. Op de Vrije Academie – die directeur George Lampe herdoopte tot Psychopolis – ging je als student op zoek naar jezelf. Alles mocht, alles kon. Juist door geen enkel kader te schetsen kon de student zichzelf als kunstenaar ontdekken. En bestond er ruimte om met nieuwe media te werken, zoals fotografie, film en mode.

Vrije Academie – Psychopolis

De Vrije Academie van Livinus: een vrijplaats met een visie! is te zien tot en met 4 juli 2021 bij Pulchri Studio, Lange Voorhout 15 in Den Haag.

De tentoonstelling bij de Haagse Kunstkring is te zien tot en met 25 juli 2021 aan de Denneweg 64.

Van 10 juli tot en met 1 augustus kun je de Vrije Academie herbeleven op de oude locatie aan de Paviljoensgracht 20 (nu The Grey Space) met de summerschool.