verhaal (16 november 2020) – een kerstverhaal

met Jan Mankes

verhaal (16 november 2020) – een kerstverhaal

De drie spreeuwen, die gisteren in de vijgenboom van de buren zaten, en zich te goed deden aan de nooit rijp geworden vruchten, hebben ons vogelhuisje ontdekt. Diezelfde drie, hebben daar in dat huisje de pot met ‘vogelpindakaas’ ontdekt. Wat een fantastisch woord, dat zou natuurlijk ‘woord van het jaar’ moeten worden. ‘Schat, geef jij mij de vogelpindakaas eens aan, alsjeblieft.’ Zij zijn niet de eerste vogels, die die ontdekking gedaan hebben, het is druk vogelverkeer daar rondom dat huisje. Alsof ze tegen elkaar zeggen ‘meisjes en jongens, het voedselhuis is weer open. De winter is begonnen!

Je zou je zo een schilderij kunnen voorstellen met de titel: de drie spreeuwen. Je kan je eveneens gemakkelijk voorstellen dat diverse schilders dat onderwerp ter hand nemen. En de winnaar is: Jan Mankes!

Maar wacht even, die is toch al honderd jaar dood? Jawel, maar toch, ken jij een betere?

Het wordt nacht, de vogels zwijgen. Omdat het december is, is het lang nacht, dus de vogels zwijgen lang. Ook mijn zwijgen is lang in de winter. s’Morgens hoor ik alleen een kraai wat gelaten voor zich uit krassen. s’Winters heeft het niet veel zin om te praten, dan is het wachten op de lente, zodat ons aller vrolijk gekwetter weer kan losbarsten. Massaal gaan wij dan weer boordevol herboren levensvreugde tekeer, en kunnen de terrassen en vliegvelden weer volstromen, ons onbekommerd rondvliegen naar exotische bestemmingen is weer begonnen.

Terwijl wij nu, stampvol onheilsluchten in onze koppen, en met een klotevirus op onze hielen, door een vieze laag bagger lopen te banjeren.

Sneeuw is een wonder, elke keer ben je weer als een kind zo blij, als het de aarde opnieuw als een moederlijke witte deken bedekt. Je ontdekt de eerste sporen van vogelpootjes in dat maagdelijke witte wonder, de bezoedeling is helaas weer begonnen! s’Avonds sjok je met monsterzwaar schoeisel door een dikke blubberlaag, zelfs je smartphone heeft er geen zin meer in. Je zoekt de hele dag naar mensen met geld, zodat je de nacht bij het Leger des Heils kunt doorbrengen, waar het Kerstverhaal bij de snorrende kachel verteld gaat worden, terwijl de warme chocolademelk uitgedeeld wordt. En jij daarna als een zoet en gelukkig kind kunt gaan slapen.