Stilleven met fles, 1952 (27 april 2016)

Stilleven met fles, 1952 (27 april 2016)

Er is een klein schilderij. Een eenvoudig schilderij, met een appel, een fles en een peer.

Het heeft een rode achtergrond en een bijna zwarte, duistere ondergrond. De fles is blauw, de appel en de peer zijn groen. Ter hoogte van de peer maakt het schilderij een hoek. Er is flink met het paletmes gewerkt. De verf is dik aangezet. De fles heeft een niet precieze contour, de fles heeft een paletmescontour, nonchalant maar secuur aangebracht. In de catalogus staat vermeld dat het schilderij 38×55 cm meet, olieverf op doek is en gesigneerd: Stael.

De fles staat enigszins scheef, dreigt voor eeuwig te vallen, maar doet dat nooit. De fles dreigt een stap naar rechts te zetten, zichzelf in beweging te brengen, zonder van plaats te verroeren. De peer kijkt toe en wacht af, en de appel is op weg naar de fles. Het schilderij is een stilleven en heet ook zo: stilleven met fles. Maar het drukt een enorme dynamiek uit. Iets tussen een vaste plek hebben, en een nieuwe plek zoeken.

Wat een leven in dat stilleven!