NL in Palermo – Manifesta 12

Op 16 juni opende Manifesta 12 in Palermo. Mocht je nog geen vakantieplannen hebben, ga kijken. Niet alleen voor het Manifesta programma, maar de stad, zo’n waanzinnige mix van alles, ik was er nog nooit eerder geweest. Met enige vertraging volgt hier een beknopt en ietwat nationalistisch fotoverslag met focus op werk van kunstenaars uit Nederland, om snel even een keuze te maken uit veel.

NL in Palermo – Manifesta 12
Collateral & 5x5x5 opening in Chiesa di Santa Maria dello Spasimo

Voor het parallel programma 5x5x5 konden kunstenaars, instituten en galerieën een voorstel indienen. In dat kader nodigde Exile Gallery uit Berlijn haar kunstenaars uit om werk te realiseren dat een plek zou krijgen op de Ballaro markt voor “EXILE X Summer Camp: May the bridges I burn light the way”. Jammer genoeg alleen te zien tijdens het openingsweekend.

Ballaro market 3

Een absoluut favoriet is het werk van Kinga Kiełczyńska. Een van haar projecten, Białowieża, is een eerbetoon aan, en verhoogt het bewustzijn voor, het gelijknamige bedreigde oerbos dat zich uitstrekt over de grens tussen Polen en Wit-Rusland. Lees er meer over hier en hier. Haar werk is vorig jaar, hoe kan het ook anders, ondermeer te zien geweest bij Æther in Sofia.

Kinga Kiełczyńska
Kinga Kiełczyńska
NL in Palermo – Manifesta 12
Nschotschi Haslinger verkoopt bananen van keramiek

Ook onderdeel van het 5x5x5 programma was de samenwerking van Galerie Martin van Zomeren, tegenboschvanvreden en Annet Gelink onder de titel “If we want things to stay as they are, things will have to change” en werk van Matt Bryans, Cristina Lucas, Antonis Pittas, Janis Rafa, Fernando Sánchez Castillo en Sarah van Sonsbeeck.

Sarah van Sonsbeeck
Cristina Lucas

Cristina Lucas was ook vertegenwoordigd in het hoofdprogramma met haar installatie “Unending Lightning” die eerder te zien is geweest bij Tegenboschvanvreden. De locatie en het werk waren een perfect match.

Casa del Mutilato, entree "Unending Lightning" van Cristina Lucas
Casa del Mutilato, entree "Unending Lightning" van Cristina Lucas
NL in Palermo – Manifesta 12
Cristina Lucas, "Unending Lightning"

In het Palazzo Butera was o.a. een indrukwekkende video-installatie van Patricia Kaersenhout en Melanie Bonajo te zien. De enorme berg zout van Patricia Kaersenhout verwijst naar een oude slavenlegende van “De vliegende Afrikanen”. Slaven die zich zouden onthouden van het eten van zout, zouden lichter worden en op een zeker moment terug kunnen vliegen naar Afrika. Bezoekers mogen een schepje zout mee naar huis nemen om het in water op te lossen en daarmee een deel van de pijn uit het slavernijverleden.

Patricia Kaersenhout, "The Soul of Salt"
Patricia Kaersenhout, "The Soul of Salt"
Melanie Bonajo, "Night Soil Trilogy"
Melanie Bonajo, "Night Soil Trilogy"

Manifesta 12 is nog tot 4 november in Palermo te bezoeken.