Hoogtij #51 snapshot-verslag

 

 

Het was weer Hoogtij in Den Haag. Veel te veel te zien en sociaal (bij)gekletst onderweg. Met als gevolg iets minder locaties bezocht dan ik had gewild.

Zie hieronder een fotoverslag ter aanmoediging om het analoog in het echt te gaan bekijken; in de meeste gevallen is dat nog mogelijk.

Not the actual site, een solo van Marleen Sleeuwits bij LhGWR >> ga het ervaren. Het geeft licht, foto’s (van getransformeerde ruimtes, een soort droste effect vindt er plaats), objecten, vloeren, wanden, alles loopt in elkaar over.

Hoogtij #51 snapshot-verslag
Not the actual site, Marleen Sleeuwits bij LhGWR
Hoogtij #51 snapshot-verslag
Not the actual site, Marleen Sleeuwits bij LhGWR

Ook bij Dürst Britt & Mayhew een solo, Breeder van Puck Verkade. In een installatie van roze klimrek- of hangtoestel-achtige buizen waar uitvergrote halskettingen met teksten als “Lucky” en “Privileged” aan hangen word je langs de video werken geleid. Ook hier >> ga het zelf beleven.

Hoogtij #51 snapshot-verslag
Breeder van Puck Verkade bij Dürst Britt & Mayhew
Hoogtij #51 snapshot-verslag
Breeder van Puck Verkade bij Dürst Britt & Mayhew

In Turn Back Time bij Maurits van de Laar is werk te zien van Martin Gabriel, Tobias Lengkeek, Marjolijn van der Meij en Olphaert den Otter. Ik licht er even twee uit: Marjolijn van der Meij blaast met vervorming en vervouwing oude foto’s nieuw en ruimtelijk leven in. Olphaert den Otter laat een deel van zijn ongoing serie World Stress Paintings zien; (stedelijke) landschappen hebben hierin een transformatie ondergaan, verwoest door rampspoed. Ik heb mijzelf opgelegd niet meer dan twee foto’s te maken per locatie en mijn advies luidt ook hier >> ga het live bekijken.

Hoogtij #51 snapshot-verslag
Marjolijn van der Meij blaast met vervorming en vervouwing oude foto's nieuw en ruimtelijk leven in.
Hoogtij #51 snapshot-verslag
Links Olphaert den Otter

Ethics into Aesthetics van Gustav Metzger bij West is verspreid over twee locaties. Jammer genoeg heb ik (nog) alleen tijd gehad voor locatie Groenewegje waar, zo heb ik mij laten vertellen, het meer verfijnde werk is te zien, ga het zien, het is bijzonder. Het monumentalere vind je op locatie aan het Lange Voorhout. Het is hierbij aan te bevelen de begeleidende teksten over het leven van Metzger te lezen dat maart 2017 tot een einde kwam.

Een stukje copy-paste van de West-site (links naar meer info vind je onderin): “Metzger verzette zich heftig tegen de atoombom, en hij besteedde een groot deel van zijn tijd aan het bijwonen van betogingen en het organiseren van vreedzame demonstraties. Deze tentoonstelling benadrukt de pragmatische, maar wel radicale aanpak van Metzger, en zijn overtuiging dat kunst gebruikt kan en moet worden voor maatschappelijke veranderingen. Zijn krachtige grondbeginselen zijn zowel terug te vinden in zijn kunst als in zijn acties, die altijd nauw met elkaar verbonden waren.”

Hoogtij #51 snapshot-verslag
Ethics into Aesthetics van Gustav Metzger bij West
Hoogtij #51 snapshot-verslag
Ethics into Aesthetics van Gustav Metzger bij West

Bij 1646 was de video installatie I dreamt in heaven van Margaret Haines te zien. Het werk onderzoekt kort gezegd de ethiek en esthetiek van empathie. Teveel om hier uit te leggen (en toegegeven, daarbij te lui met weinig tijd) >> ook hier, gaat het in’t echt zien.

Hoogtij #51 snapshot-verslag
I dreamt in heaven van Margaret Haines bij 1646
Hoogtij #51 snapshot-verslag
I dreamt in heaven van Margaret Haines bij 1646

Maldoror Galerie, liet in een etalage in de Wagenstraat een installatie zien met werk van Ibrahim R. Ineke en Brecht van der Marel.

Hoogtij #51 snapshot-verslag
Ibrahim R. Ineke en Brecht van der Marel, Maldoror galerie

Tot slot, laatste kwartiertje, liep ik binnen bij Ik Ben Sot een groepstentoonstelling in de Grafische Werkplaats.

In het tijdschrift De Stijl verschenen onder de naam I.K. Bonset – anagram van ‘Ik ben sot’- verschilende klankgedichten. Later bleek Theo van Doesburg achter deze naam schuil te gaan. ‘Het woord diende vrij gemaakt te worden’ volgens Van Doesburg.

Er is werk te zien van dichters en beeldend kunstenaars en beneden dat van deelnemers aan de workshops voor scholieren en volwassenen.

Hoogtij #51 snapshot-verslag
ingezoomd op letterdruken van Stefanie Scholte
Hoogtij #51 snapshot-verslag
resultaten deelnemers aan de workshops voor scholieren en volwassenen