Yvo van der Vat en Herman Lamers in Ruse, Bulgarije

De eerste twee weken van juni was ik (weer) in Bulgarije ten behoeve van mijn project Traces of my Bulgarian anarchist grandfather, waarover binnenkort meer op mijn persoonlijke blog. Deze keer verbleef ik niet in Sofia maar in Ruse, het stadje waar mijn vader en grootvader grotendeels zijn opgevoed en waar hun ouderlijk huis staat dat nu in bezit is van mijn vader.

Yvo van der Vat en Herman Lamers in Ruse, Bulgarije

Ruse, ooit de tweede stad van Bulgarije, maar tegenwoordig een minder beduidende provinciestad waar jongere generaties wegtrekken wegens de beperkte werkgelegenheid is niet bepaald een toeristische trekpleister. Wat een (leuk) toeval was het dan ook tot de ontdekking te komen dat Yvo van der Vat en Herman Lamers precies op hetzelfde moment in Ruse waren voor hun deelname aan het Process Space Art Festival.

In twee weken tijd hebben zij een installatie neergezet met vondsten uit de stad en een video geschoten bij aankomst in Sofia én om de hoek van het Canetti Huis (de locatie waar het werk van alle deelnemers te zien is) hebben zij een verborgen parel van een pandje getransformeerd tot Mondriaan/Rietveld-huis. Mocht je héél toevallig in de buurt zijn, ga het bekijken en mocht dat je niet lukken, klik dan door onderstaand beeldverslag.

De tentoonstelling in het Canetti Huis is niet meer zo lang geopend (tot 30 juni), maar het pand om de hoek blijft misschien nog wel jaren te zien zoals het nu is (gezien er in Ruse wel meer voor jaren in de steigers staat..).

Yvo van der Vat en Herman Lamers in Ruse, Bulgarije
Work in Progress in het Canetti Huis. Het portret op de muur was een prachtige (vond ik) vondst die te makkelijk werd gevonden om in het eigen werk mee te nemen, wat uiteindelijk denk ik een goede keuze is geweest.
Yvo van der Vat en Herman Lamers in Ruse, Bulgarije
Leegstaand zwembad met springtoren in het stadspark. Hier sloten Yvo en Herman een dealtje met de eigenaar voor het overnemen van oude ligbedden en palmbomen.
Yvo van der Vat en Herman Lamers in Ruse, Bulgarije
Het pand voor de transformatie.

Bij de afsluiting van het project was ik zelf weer vertrokken naar Nederland. Credits van onderstaande foto’s gaan naar Yvo en Herman zelf.

Werktekening
Eindresultaat
Entree van de installatie in het Canetti Huis
Alwaar Herman en Yvo het publiek verwelkomden in Bulgaars trainingspak.
Yvo van der Vat en Herman Lamers in Ruse, Bulgarije
Jezelf wanend in een tropisch resort bij nacht, bekijk je hier vanaf je zonne ligbed een surrealistische video van een mannequin flashmob in het stadspark van Sofia.
Ingezoomd op de neon verlichting, mooi detail van de installatie
Video still