Our House, Ro Theater

Voor mijn bureau in het Ro Theater, waar ik een bijbaan heb als receptioniste, voltrekt zich sinds enkele weken onder mijn ogen een mysterieus tafereel. Het duo Boogaerdt/VanderSchoot werkt er samen met twaalf mimespelers aan een installatie die zich afspeelt op de grens van theater, performance en beeldende kunst en doorkruist hiermee bijna het hele pand aan de William Boothlaan 8.

Our House, Ro Theater

Tot voor kort was ik, misschien een beetje naïef, in de veronderstelling dat mime een theatervorm was die gepaard ging met een aangename stilte. Daar bleek al snel geen sprake van te zijn in het gedeelte waar zich mijn werkplek bevindt, het epicentrum van de zogenaamde Grey Zone. Dit overgangsgebied geeft ruimte aan de chaos en die ruimte is vrij grenzeloos ingenomen. Timmeren, boren, zagen, spullen verplaatsen, en nog meer spullen verplaatsen. Al klussend bewegen de mimers zich voort door het gebouw samen met enkele theatertechnici om te voorkomen dat de boel niet instort. En om de chaos compleet te maken, bouwt midden in dit gebied David Bade een monument voor het vreemde. Een grote totem van witte bankstellen waar aan de onderkant felgekleurde figuren van huisraad zich naar buiten persen, baant zich dwars door het trappenhuis een weg naar boven.

Our House, Ro Theater
Bianca van der Schoot op de werkvloer

Sinds een week of zes keer ik iedere maandag terug, na een kleine week paradijselijke rust in mijn eigen atelier, naar de bouwput waar ik de telefoon verstaanbaar probeer te beantwoorden. Langzaam zie ik orde in de chaos ontstaan. Er worden ruimtes afgebakend en nesten gemaakt, iets wat wij mensen graag doen om voor onszelf een illusie van veiligheid creëren.

Met de opening van het theaterseizoen is het Ro Theater het nieuwe huis van theatermakers Bianca van der Schoot en Suzan Boogaerdt. Our House is het eerste deel van hun nieuwe serie PLAYGROUNDS over omgangsvormen, rituelen en spelregels in de westerse samenleving.

De foto’s zijn gemaakt gedurende het ontwikkelingsproces en de repetitieperiode. Our House is te zien vanaf 14 september t/m 2 oktober in het Ro Theater. De speellijst vind je hier.

De altijd opgewekte Adriana, assistent van David Bade, geeft aanwijzingen
Our House, Ro Theater
Our House, Ro Theater
Our House, Ro Theater
Our House, Ro Theater