Innocent Drawing

Op 20 september vond de eerste editie van Innocent Drawing plaats bij Quartair in Den Haag.

innocent-quartair_202925

Innocent Drawing is een tweemaandelijks terugkerende informele tekensessie van kunstenaars voor gewetensgevangenen en mensenrechtenactivisten. Aan de hand van cases van Amnesty International tekenen we ‘onschuldige’ groetenkaarten voor hen die onterecht gevangen zitten. De resultaten worden direct naar slachtoffers van mensenrechtenschendingen gestuurd en online gedeeld ten behoeve van urgente acties van Amnesty International. De initiatiefnemers zijn Frits Dijcks, Erik-Jan Ligtvoet en Babette Wagenvoort.

Gisteren nam ik deel aan de tekensessie, iets wat ik elke kunstenaar om meerdere redenen aan kan raden, maar ik zou zegen; ervaar het zelf. Aan de tekentafel vroeg ik Frits mij meer te vertellen over Innocent Drawing. Hoe is dit initiatief ontstaan, wat zijn je drijfveren en wat zijn je ervaringen tot nu toe?

Innocent Drawing is ontstaan vanuit het maatschappelijk engagement van kunstenaars om ook buiten de kunstscene van betekenis te zijn. Na succesvolle kunstenaarsbijdragen aan Amnesty Internationals Writer’s Block Festival in 2015, gaven kunstenaars aan dat ze wel meer wilden doen voor doelen zoals mensenrechten. ‘Innocent Drawing’ is een eerste aanzet om daar vorm aan te geven.

innocent-quartair_9192

 We kiezen heel bewust voor een open en informele opzet waarin iedereen welkom is en zijn of haar eigen plek en vorm kan vinden. De response is steeds weer verassend groot. Kunstenaars vinden het prettig om op deze informele wijze in alle vrijheid -en toch gezamenlijk- te werken aan een onderwerp dat groter is dan henzelf. Sommige kunstenaars proberen hun werkwijze ten dienste te stellen aan het doel van de bijeenkomst. Anderen gebruiken de tekensessies om nu eindelijk eens zonder vooropgezet plan of concept te tekenen. Voor sommigen is het een terugkeer naar waar hun kunst lang geleden mee begon: de vrijheid van het tekenen, zonder oordeel. De gedachte dat je door middel van een tekening iemand direct kunt helpen geeft daarbij extra voldoening van het werk. De gewetensgevangenen waarvoor we tekenen verkeren door totale isolatie vaak in grote geestelijke nood. Door middel van deze kaarten weten ze dat er iemand in de wereld is die aan hen denkt en zich bekommert om hun situatie. Tegelijkertijd wordt er via andere kanalen door Amnesty gewerkt aan hun vrijlating.

 De positieve reacties van zowel kunstenaars als de Haagse kunstinstellingen die we hebben gevraagd om als ‘hostlocatie’ hun deuren voor onze tekensessies te openen belooft veel goeds. We hebben Innocent Drawing #02 daarom alvast gepland op 25 oktober bij galerie Dürst Britt & Mayhew en hopen dat er zich weer nieuwe kunstenaars zullen aansluiten.

 Je kunt je alvast aanmelden via innocentdrawing(at)gmail.com. Dan blijf je meteen op de hoogte van het laatste nieuws.

Link: https://www.facebook.com/InnocentDrawing/

Foto’s: Erik-Jan Ligtvoet en Frits Dijcks

1

Logo ontwerp + 3D uitvoering: Dubday (Frits Dijcks)

2

3

4

5

6