Landschapsbeleving en natuurervaring in H47

In 2018 startte het avontuur dat H47 heet. Een tentoonstellingsruimte in de Haniahof, in hartje Leeuwarden. Op initiatief van Grafisch Atelier Friesland, de Hania-kunstenaars en kunstinitiatief VDHG. Kunstruimte H47 is een plek met ruimte voor experiment en onderzoek. Waar kunstenaars met diverse disciplines en praktijken samenkomen om te exposeren en te inspireren. Dit levert een divers programma op, waarbij de kunstliefhebber in de volledige breedte aan zijn of haar trekken kan komen. Van abstract tot figuratief, van installatie tot schilderij, van jong talent tot internationaal gevestigde orde, het vindt allemaal een plek in H47.

Landschapsbeleving en natuurervaring in H47

Tot  en met 24 september is er de duotentoonstelling ‘Lichter landschap’ gaande. Kunstenaars Hilde Huisman en Wia Bouma reageren in hun werk op elkaar en reflecteren op de landschappelijke inspiratie en de ervaring van de natuur. Met de pasteuze traagheid van verf en kwasten en de lichtheid van textiel geven de kunstenaars een representatie van landschap, dat zowel verdicht kwetsbaar maar ook onscherp en fragiel is. Monumentaal werk hoeft niet altijd indrukwekkend groot te zijn. De landschappen van Wia Bouma zijn imposant op een beperkt formaat. Krachtig weet zij in de meest abstracte zin een omgeving vast te leggen. In de ruwe lijnvoering weet zij bij het uitzicht de emotie te pakken. Het zijn nauwelijks bestaande situaties, niet te plaatsen locaties, geen realistische omgevingen. Maar de idee en het gevoel is wel plaatsbepalend. Deze indruk gaf het landschap haar op die plek, op dat moment in deze gemoedstoestand. Strikt genomen zijn het geen landschappen, maar landschappelijke afbeeldingen. Composities die passen bij de ervaring van de ondervonden omgeving. De compacte benadering oogt monumentaal. Het gevoel is niet breed uitgemeten en geeft daardoor een gedetailleerde beleving.

Wia Bouma

Op postzegelformaat is de emotie geconcentreerd tot devotie, een aandachtige bezieling. De paneeltjes zijn luchtig maar krachtig in verf gezet. In enkele beheerste gebaren wordt de balans gezocht. Naast dat Bouma haar indrukken van het landschap uit met verf op doek, gebruikt zij ook atypische dragers om de omgeving op vast te leggen. Zo gebruikt zij schuursponsjes en schuurblokken om een op collage lijkende compositie te maken. De verf wordt door de materie opgenomen of afgestoten. Het geeft een bijzonder effect en leidt tot een zuiver abstracte beleving van het onderwerp.

Wia Bouma

Een enkel klein werk van Wia Bouma is tot grote afmetingen opgeblazen als print op kunststof. Het geeft textiel kunstenaar Hilde Huisman de gelegenheid te reageren op dit werk. In de installatie Organza heeft zij brede linten doek gehangen. In diverse kleurbanen speelt de transparante stof met het door de hoge ramen invallende licht. De linten benemen het zicht op het landschap, zoals mistnevels de omgeving omsluieren. De bezoeker kan zich begeven in de installatie, zich omgeven door het textiel. Hoe dichter men dan tot de uitvergroting van Bouma komt, hoe meer men zich een weg baant door de nevel, hoe duidelijker dat landschap op het netvlies komt. De installatie is speciaal voor deze ruimte gemaakt. Daarmee sluit het aan op wat H47 onder meer beoogt. Ruimte geven aan kunst die speciaal voor deze plek en dit gebouw is gemaakt. Unieke projecten die karakter geven aan deze kunstruimte.

Landschapsbeleving en natuurervaring in H47
Hilde Huisman

In de kozijnen voor de glasramen heeft Huisman kleine ingelijste werken laten hangen. Deze zijn doorzichtig en zowel van buiten als van binnen te bekijken. De tweezijdige composities zijn landschappelijke impressies gebruik makend van licht en schaduw. Vertalingen in de stoffen organza en wol. Beide uitvoeringen geven beeld aan de idee van de kunstenaar. Is Bouma compact en luisterrijk, Huisman is in haar werk transparant en fragiel.

“In tijden van overweldigende emoties van vergankelijkheid en verlies, maar ook van uitzinnige vreugde, kan het beleven van het landschap en het ervaren van de natuur helpen bij het reflecteren op deze vragen en tot rust en stilte te komen.” Met deze volzin duiden de kunstenaars wat de betekenis van hun werk kan zijn. In H47 ervaar ik het laatste deel van de zin. Vooral in en door de installatie van Hilde Huisman kom ik tot rust na de drukte van de antiekmarkt op het Zaailand achter me gelaten te hebben. De stilte vind ik in het kleurenpalet van Wia Bouma. Het is een bijzondere ervaring deze kleine maar fijne tentoonstellingsruimte te bezoeken. Gesitueerd in het voormalige oude mannenhuis aan de Haniasteeg. In vroeger tijden een thuis voor bejaarde mannen. Nu een thuisbasis voor de hedendaagse beeldende kunst in het noorden van Nederland. Een serene kunstoase in de jachtige atmosfeer van de stad.

Hilde Huisman

Lichter Landschap van Hilde Huisman en Wia Bouma is te bezoeken tot en met 24 september 2023 bij Kunstruimte H47, Haniasteeg 47 in Leeuwarden.