BOTSING – Ling Zhi Helicopters van Huang Yong Ping

De Jegens & Tevens Collectie

Wandelen is onze nieuwe nationale hobby. Net als fietsen, skeeleren en eetwandelingen langs horecagelegenheden in grote en minder grote steden. Kunst kijken in de publieke ruimte mag wat mij betreft ook in dit rijtje van nieuwe nationale hobby’s. 

Kunst in de publieke ruimte past in de omgeving of botst juist ontzettend met de buurt, maar het verrast mij eigenlijk altijd. Dat komt vast, omdat ik zelden speciaal naar een kunstwerk in de publieke ruimte toega, maar de werken juist steeds spontaan tegenkom. Het weer, het licht en de mensen op straat maken een werk ook altijd anders. En soms passeer ik een werk met 50 km per uur terwijl ik de volgende keer met een coffee to go plaatsneem in het gras naast het kunstwerk. 

In een van de nieuwste buurten van Den Haag staan drie enorme paddenstoelen met op hun hoofd wieken als van een helikopter. Het zijn de Ling Zhi Helicopters van kunstenaar Huang Yong Ping. Het werk is recent toegevoegd aan de collectie kunstwerken in de openbare ruimte van Stroom Den Haag.

Schets Ling Zhi Helicopters van Huang Yong Ping. Foto: Mirjam Verloop
Prototype Ling Zhi Helicopters van Huang Yong Ping. Foto: Mirjam Verloop

Ik zag schetsen voor het werk een aantal jaren terug voor het eerst in de bibliotheek van Den Haag. Ik meen op de vierde verdieping. Tussen boeken en studerende studenten was een kleine tentoonstelling te zien van de ideeën en schetsen van kunstenaar Huang Yong Ping. Ik lees over de kunstenaar zelf, de achtergrond van het project en de realisatie. 

“U moet zich voorstellen dat er straks drie ‘paddenstoel-helicopters’ op het grasveld staan te rusten als een groep vliegtuigen of planten, in het verlengde van het kanaal dat doet denken aan een landingsbaan van water. En net als bij de klassiek windmolen draaien de propellers zachtjes op de wind.” (Huang Yong Ping)

In oktober 2020 werd het werk onthuld, spijtig genoeg zonder de kunstenaar die onverwachts overleed.  De drie paddenstoelen staan – inderdaad – op een keurig grasveld met voorjaarsbloemen aan het einde van de Rijswijkse Landingslaan. Dat is een mooi gezicht, want vanaf de bruggen over het water in het midden van de laan kun je de paddenstoelen goed zien. Het materiaal helpt ook, ik denk dat op zonnige dagen de paddenstoelen glimmen in het licht.

Ling Zhi Helicopters van Huang Yong Ping in Den Haag. Foto: Mirjam Verloop, 2021
Ling Zhi Helicopters van Huang Yong Ping in Den Haag. Foto: Mirjam Verloop, 2021

Beweging is er overigens wel volop in de buurt van het kunstwerk. Er zijn werkzaamheden en mannen lopen af en aan. De keet van de werklui botst bijna tegen een paddenstoel en al het materiaal neemt de ruimte rond het kunstwerk weg. Ling Zhi is een paddenstoel, die volgens het Taoïstische geloof een medicijn is voor een lang leven. En in een lang leven botsen dingen soms weleens. De werkzaamheden zullen afgerond worden. De ‘paddenstoel-helicopters’ krijgen weer alle ruimte.

U bepaalt zelf uw weg in de tentoonstelling. Kies een van de volgende denkbeeldige ruimtes…

Botsing Botsing
Botsing Botsing
Botsing Botsing
Thema

Collectie