Parklicht – Een lumineuze entree

Eén van de meest opvallende werken op de kunstmanifestatie Parklicht in het Amsterdamse Oosterpark is Transitie Oosterpark / Linnaeusstraat van Peter Vink. Met de lichtinstallatie markeert hij de transitie van straat naar park, van bebouwing naar groen – een overgang die je als parkpassant bij daglicht voor lief neemt.

Parklicht – Een lumineuze entree
foto's: Peter Vink

Het Oosterpark heeft – net als ieder park – meerdere ingangen. De oostelijke ingang van het park grenst aan de drukke Linnaeusstraat. Deze bestaat uit drie hekdelen die zo geplaatst zijn dat fietsers er met een lichte vertraging langs moeten laveren om rekening te houden met voetgangers. Wie langs de toegangshekken het park ingaat, verruilt de drukte van de straat voor de stilte van het groen in het Oosterpark. Het is precies deze overgang die Peter Vink markeert met zijn lichtinstallatie Transitie Oosterpark / Linnaeusstraat.

Parklicht – Een lumineuze entree
Transitie Oosterpark / Linnaeusstraat

Oogverblindend

Op de 46 verticale spijlen van de toegangshekken plaatst Peter Vink lichtlijnen van 3 meter hoog. De in aluminium frames gevatte lichtlijnen zijn niet zichtbaar vanaf de straat. De argeloze bezoeker die zich vanaf de straatkant in het park begeeft, bevindt zich al snel in een poort van licht.
Het licht op de artist impression die Vink voorafgaand aan de opening laat zien is warm, tegen het zachtgele aan. Schijn bedriegt, merkt Vink op: ‘In het echt is het licht hardwit, oogverblindend. Het knalt er echt uit.’ Hij noemt Transitie Oosterpark / Linnaeusstraat ‘mijn meest publieke werk tot nu toe.’ De aanwezigheid van mensen acht hij essentieel voor de beleving van het werk.

Loop je aan de parkkant langs de hekdelen met hun lange lichtlijnen, dan lijken die langs elkaar heen te schuiven: het moiré-effect. De bewegingen van de binnenkomende parkbezoekers verhogen dit effect. Door de interactie tussen lichtwerk en bezoeker wordt de handeling van het binnenkomen een beleving terwijl deze parkingang bij het daglicht onnadrukkelijk aanwezig is.

Parklicht – Een lumineuze entree

Parklicht

Peter Vink (1974) is goed bekend met het Oosterpark, en niet alleen omdat hij er inmiddels praktisch om de hoek woont. Al voor de derde maal neemt hij deel aan Parklicht, de vierdaagse kunstmanifestatie aan de noordelijke helft van het Oosterpark in Amsterdam. Parklicht is een tentoonstelling van vijftien lichtinstallaties, lichtobjecten en lichtprojecties, opgesteld langs paden, in het groen, in het water en in of op gebouwen. Alle kunstwerken zijn non-figuratief en van (wit) licht.

Bezoekers van Parklicht wandelen met een plattegrond in de hand van het ene kunstwerk naar het andere. Stichting Polderlicht, die Parklicht organiseert, wil vooraf zo min mogelijk prijsgeven wat er precies te zien is. Zo wordt de route langs de lichtwerken voor bezoekers een ‘ontdekkingstocht’.
De plattegrond is essentieel omdat sommige kunstwerken enigszins verdekt zijn opgesteld. Dit geldt maar ten dele voor Transitie Oosterpark / Linnaeusstraat, een werk dat op het eerste gezicht níet, maar op het tweede gezicht wél oogverblindend zal zijn.

Parklicht – Een lumineuze entree
Muziekkoepel Oosterpark @ Parklicht 2018

Site specific

Ook met dit werk versterkt Peter Vink wat voor hem de essentie is van een plek: transitie, een begrip dat vaak terugkomt in zijn oeuvre. Als altijd werkt Vink site specific. ‘Ik maak niets eigenlijk,’ zegt hij er zelf over. ‘Ik volg puur wat er op een plek aanwezig is.’ Vink werkt meestal in opdracht, overwegend in de publieke ruimte. Al zijn werken hebben de titel van de exacte locatie waar ze geplaatst zijn. Een lichtinstallatie die hij tijdens Big Art in Het Hem in Zaandam plaatste heette Hembrug 072, een lichtsculptuur voor galerie JOH3 in Berlijn noemde hij JOH3. Voor Muziekkoepel Oosterpark, zijn bijdrage aan Parklicht 2018, legde hij met laserlicht een verbinding tussen Muziekkoepel Oosterpark en de koninklijke ingang van het Tropeninstituut, aan de noordkant van het park.

Aan het begin van iedere avond zal Peter Vink zijn lichtinstallatie zelf opbouwen, frame voor frame, vier avonden lang. Aan het eind van de avond demonteert hij het werk weer tot Transitie Oosterpark / Linnaeusstraat minder is dan de som der delen: ledlichten, frames, magneten, tie wraps. Bij daglicht zal er niets meer van te zien zijn. Parkbezoekers zullen denken dat ze Transitie Oosterpark / Linnaeusstraat gedroomd hebben.

Parklicht – Een lumineuze entree

Parklicht is van woensdag 13 t/m zondag 17 november 2019 van 18.00 tot 23.00 uur gratis te bezoeken in het Oosterpark in Amsterdam | Plattegronden: voorkant | achterkant

Met werk van: Heleen Blanken, Suzan Drummen, Daphne Glasmacher, Vladimir Grafov, Gosse de Kort, Bram Kuypers, Lennart de Neef, Leandros Ntolas, Femke Schaap, Philip Vermeulen, Peter Vink, Nan Wang, Metis Montessori Lyceum en Rotterdam VHS Festival.