Toffe tekeningen

In november vorig jaar nam ik afscheid bij een werkgever en kreeg een flinke stapel boeken mee. Vitamin D2, New Perspectives in Drawing, was een van die boeken. Regelmatig blader ik door het lijvige boek. De uitgave, een vervolg op Vitamin D uit 2005, staat propvol getekend werk van ruim 150 internationale kunstenaars. Tekeningen over verschillende onderwerpen, in wisselende materialen en stijlen. Ik vroeg mij af, wat zijn voor mij “New Perspectives in Drawing”? Wat valt mij op aan tekenkunst wanneer ik om me heen kijk?

Toffe tekeningen

Straatbeeld

Tekenen is voor iedereen een manier van uiten, een kindertekening, een schets of een voorstudie, een doodle terwijl je wacht aan de telefoon. In de beeldende kunst werd tekenen niet altijd gewaardeerd als volwaardige kunstvorm, dat veranderde pas later. Nu lijkt tekenen wel “hip”.

Tekeningen geven het menu weer in die sjieke friettent, op de winkelruit van de biologische slager staat in getekende letters de naam, tatoeages, muurtekeningen en graffiti, je ziet volop tekeningen in het straatbeeld. Het geeft aan dat tekenen kan op elk medium en in elk formaat. De tekenkunst bereikt een breed publiek.

 

"Drawing is part of life and life is an occassion to draw"
Vitamin D2, New Perspectives in Drawing

Computers en software

Tekenen is voor mij een echte handarbeid, het staat bijna haaks op werken met een computer. Dat vind ik interessant, want tekenen gebeurt tegenwoordig juist ook met behulp van software (zoals Illustrator en Sketch) en de computer.

Of dóór software en de computer. Zoals kunstenaar Harm van den Dorpel doet. Hij werkt aan een doorlopende serie van Automatic Drawings.

"Ongoing series of drawings made with a mechanical cnc-plotter and my own hand. Various scripts and custom software were used to generate the drawings."
Harm van den Dorpel

“Maker of Stuff” Neil Mendoza uit de VS, die zowel een universitaire studie informatica als de kunstacademie afrondde, maakte een Hamster-powered drawing machine. Daarvoor werkte hij onder andere met de micro computer Raspberry Pi, hout, een hamster en een hamsterwiel. Is de maker hier een kunstenaar? Of een computerprogrammeur? Beide? En wat is het kunstwerk: de tekening of het apparaat an sich?

De code die hoort bij het werk van Neil Mendoza is open-source, door iedereen vrij te gebruiken. Zo wordt (deze manier van) tekenen voor een bredere groep toegankelijk. En het verbindt 21e eeuwse vaardigheden met meer kunstzinnige uitingen. Wat dan weer interessant is voor het onderwijs. Aan tekenrobots, zoals de GoTo, kunnen potloden of stiften bevestigd worden. Met behulp van eenvoudige code kunnen kinderen interactieve tekeningen maken.

Tekeningen in Den Haag

Computers die tekenen en tekeningen in het straatbeeld, het brengt de kunstvorm dichtbij. In Den Haag zijn op dit moment ook een aantal exposities te zien waarbij de min of meer traditionele tekenkunst centraal staat.

Geknipt worden en tekeningen bekijken kan bij de Haagsche Kopjes. De Toffe Tekeningen Expositie, een initiatief van Portable Collectives, toont werk van zeven (Haagse) tekenaars en is nog tot eind juni te zien.

Het RKD, in het gebouw van de Koninklijke Bibliotheek bij Den Haag Centraal, toont geillustreerde brieven van tekentalent Peter Vos. Nog tot half juni.

Galerie Heden exposeert werk van Anatole de Benedictis die met weinig kleuren tekst en beeld combineert in een tekening. Tot en met 9 juli te zien in de kelderruimte van de galerie.

Alle foto’s bij dit artikel zijn gemaakt bij de Toffe Tekeningen Expositie.