5 genomineerden Volkskrant BK Prijs bekend!

Vandaag heeft de Volkskrant voor de 9e keer de genomineerden voor de Beeldende Kunst Prijs bekend gemaakt. De Prijs wordt uitgereikt aan jong talent (van na 1980) en presenteert het werk van de vijf kanshebbers vanaf morgen in het Stedelijk Museum Schiedam

Bram De Jonghe. Hoewel De Jonghe van origine Vlaams is, heeft Den Haag hem omarmd. Afgelopen zomer was hij in een grote solotentoonstelling Grist to the Mill (zie ook artikel J&T van Henri) te zien in Stroom en in de zomer van 2013 imponeerde hij met New skin on my Elbows in Billytown (zie ook artikel J&T van Bob), een kunstenaarsinitiatief waar hij ook deel van uitmaakt. Kunstenares Fransje Killaards nomineerde hem vanwege zijn moedige en vindingrijke werk.

BdJ

Bram De Jonghe, ‘Grist to the mill’, opening Stroom Den Haag, 2014 foto: © Stroom Den Haag

bram_de_jonghe_2013_30_new_skin_on_my_elbows_01

Bram De Jonghe – New skin on my elbows. Augustus 2013. Billytown.

Levi van Veluw studeerde af aan ArtEZ in Arnhem en maakte een bliksemstart. Niet verwonderlijk dat Van Veluw door scouts Bob en Renee Drake is opgemerkt. Hij exposeerde al bij galeries in Peking, Milaan en Amsterdam, maar had ook presentaties in het Gemeentemuseum Den Haag en het Museum voor Moderne Kunst in Arnhem. Met allerlei media – van ballpoint tot computer, van houtskool tot modelspoorlijnen – roept hij beeltenissen en herinneringen op van zijn familiegeschiedenis en jeugd.

levivanveluw

Levi van Veluw – Origin of the Beginning 2.2, 2011. Tentoonstelling Galerie Ron Mandos

Koen Taselaar is een beeldend kunstenaar en geboren en getogen Rotterdammer. Met Imaginary Bands – waarin Taselaar fictieve bandnamen verzon en bijbehorende posters ontwierp – vielen zijn levenslust, chaos en grafische voorstellingen al zeker op. Rob Knijn, artistieke leider van Heden Den Haag, is fan van het eerste uur en nomineerde Taselaar om “zijn jonge kunst die over popmuziek en over skatecultuur gaat maar ook reageert op de beeldtaal van Art Brut begin van de 20e eeuw”.

kt14-hitenrun-impressie

Koen Taselaar. Impressie Hit & Run – IF YOU DON’T THEN YOU WON’T. Galerie Vous Etes Ici, Amsterdam. Maart 2014

Dina Danish is internationaal en een buitenstaander te noemen. Zij werd geboren in Frankrijk, studeerde in Egypte, behaalde een master of arts in San Francisco en woont nu in Amsterdam, waar ze eerder een residency volgde aan de Rijksakademie. Boijmansconservator en scout Noor Mertens noemt haar werk speels en eigenzinnig. Zoals het werk An Audience in Hiding waar beelden van een kunstbeurs zijn doorsneden met beelden van het publiek bij een tenniswedstrijd. Een sportcommentator doet verslag van wat er op de beursvloer gebeurt.

AN AUDIENCE IN HIDING_DINA DANISH

Dina Danish – An Audience in Hiding. Art Dubai Projects, 2013

Kunstenaarsduo Sander Breure & Witte van Hulzen. Hedwig Fijen, directeur van de reizende Europese biënnale Manifesta nomineerde hen om de volgende reden: “Zij maken werk dat het menselijk gedrag en functioneren in onze eigen tijd bevraagt”. Dat doen zij niet alleen in performances, maar ook in films, installatie, foto’s en tekeningen. Dit weekend is hun nieuwe video Phi and Laurine te zien in Art Rotterdam en wordt in Schiedam de performance Een Familieportret uitgevoerd.

famweekend2

Familie Weekend 2. Archiefbeeld, © Sander Breure & Witte van Hulzen

De Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2015 opent op 7 februari en is tot en met 12 april 2015 te zien in Stedelijk Museum Schiedam.