Nieuw in Utrecht: Logman

Nieuw in Utrecht: Logman
Logman aan de Nobelstraat in Utrecht

Zo nu en dan ontspruit er in Utrecht een nieuwe plek voor hedendaagse kunst. Ineens is er een nieuwe galerie in een groot pand, alles nieuw met de geur van verse muurverf. Een grote, open benedenverdieping en een kelder met een paar ruimtes voor videowerk. De galerie wordt gerund door Henk Logman. Over de naam van de galerie was hij al snel duidelijk: niet Galerie Logman, niet Galerie Henk Logman, nee, gewoon Logman.

Nieuw in Utrecht: Logman
Logman, opening Beyond Control

Op vrijdag 31 mei opende Logman zijn deuren aan de Nobelstraat in Utrecht. Nog geen week daarvoor werd het hele interieur in slechts anderhalve dag tijd gestuct door zes Bosniërs, was de vergunning nog niet rond en hing er nog geen werk aan de muur… Inmiddels is er een programma tot en met januari, de eerste expositie is al weer achter de rug en is de volgende opening op vrijdag 12 juli.

Henk Logman, van huis uit interieurarchitect, liep al langer rond met het idee om in Utrecht een galerie te beginnen. Toen vorig jaar een pand aan de Nobelstraat vrij kwam voor verhuur, greep hij daarom ook meteen zijn kans. Het organiseren in de kunsten in Utrecht ging kriebelen nadat hij in 2015 bij het Belofte-traject van Genootschap Kunstliefde betrokken werd. Via Kunstliefde kwam hij weer met Galerie Sanaa in aanraking, waar hij als hulp en sparringspartner de kneepjes van het vak leerde. HL: “Dit was heel leerzaam, maar ik had zelf wel steeds iets meer van, ik wil het ook wel gewoon zelf doen. Als je met iemand anders samenwerkt, moet je toch compromissen sluiten, en terecht, maar ik dacht soms dan wel dat ik dingen zelf anders zou hebben gedaan. Ik ben van mezelf wel een beetje een eigenwijze drol, dus dan moet ik het ook gewoon zelf gaan organiseren. Ineens stond dit pand gewoon leeg en doen dacht ik van… weet je? Ik ben gek als ik het niet doe.”

Nieuw in Utrecht: Logman
Galerieoverzicht, expositie Beyond Control, met werk van Marie Reintjes en Vincent de Boer

Op de vraag in hoeverre deze keuze werd beïnvloed door de recente sluiting van de bekende galerieën Twelve Twelve en Rianne Groen, reageert hij stellig. HL: “Ik vind het zorgelijk dat goede galeries zijn gestopt. Juist deze twee galeries hadden een nieuw soort elan en gingen voor goede kwaliteit van niet altijd meteen super bekende kunstenaars. Het heeft mij niet beïnvloed om wel of niet te beginnen met de galerie. Ik geloof in mijn kracht en kennis en hoop in de loop der tijd meer voeten aan de grond te krijgen in de kunstwereld. Utrecht is daar een goede plek voor.”

Want, waarom eigenlijk in Utrecht? HL: “Er zit hier een waanzinnig goede kunstacademie en het is ook een plek waar er niet al drie miljoen galeriehouders met hedendaagse kunst zitten, zoals in Amsterdam, het klimaat daar vind ik zelf dan weer veel te hyper. Daar gaat het alleen maar over concurrentie en elkaar de tent uit werken. Hier is nog veel mogelijk.”

Welke koers de galerie gaat varen, is nu nog niet helemaal duidelijk. De kunstenaars die er reeds hebben geëxposeerd en die op de planning staan, zijn allemaal ontzettend divers. Ook is het de bedoeling dat de galerie regelmatig beschikbaar is voor het experiment binnen en met de kunsten. HL: “Ik permiteer het mezelf om minstens een jaar lang gewoon te gaan experimenteren, met de ruimte maar ook met de kunstenaars en ook met mezelf, met wat ik zelf interessant, leuk en goed vind om te laten zien. Op die manier denk ik dat ik wel een eigen profiel neerzet. Dat profiel bestaat ook wel uit het feit dat ik het belangrijk vind dat er naast verkooptentoonstellingen af en toe ook andere dingen gebeuren. Zo komt er in oktober een week performance art, want ik vind het belangrijk dat dat ook gezien wordt. Daar moet binnen het kunstklimaat meer mee gebeuren.”

Nieuw in Utrecht: Logman
De gastheer in de etalage, tijdens de verbouwing

Aan de ene kant is de galerie heel huiselijk, met een beige geverfde oude houten vloer, een mooi bureau met een kamerplant, maar aan de andere kant is daar de strakke white cube met de superstrak gestucte muren en het ledlicht wat naar beneden straalt vanuit minimalistisch opgehangen lampbuizen. HL: “Dat huiselijke vind ik ook wel belangrijk, Logman moet een gastvrije galerie zijn waar de buitendeur open staat en waar de drempel om binnen te komen, laag is. Als je wat te vragen hebt als bezoeker, ik ben hier gewoon, maar kijk vooral rustig rond. Ik snap ook dat zeker met kunst je niet over één nacht ijs gaat, het is een beeldbepalend element in je interieur en daar wil je even over nadenken.”

Reden genoeg dus om een keer over de drempel te stappen bij Logman in Utrecht. De volgende expositie, Summer Heat #1 opent op vrijdag 12 juli, met werk van Annemarie Slobbe, Michael Aiello en Lex Chen. HL: “Twee kunstenaars die heel abstract werk maken in combinatie met een jongen die analoge fotografie doet. Dat klinkt in eerste instantie heel raar bij elkaar, maar waarvan ik wel denk: dat wordt geweldig.”

Nieuw in Utrecht: Logman
Lex Chen, Decisoir

Logman, Nobelstraat 16 in Utrecht. Geopend op donderdag, vrijdag, zaterdag van 12-18u en elke tweede zondag van de maand van 12 tot 17u.

Upcoming: Summer Heat #1, groepstentoonstelling met Annemarie Slobbe, Michael Aiello en Lex Chen
Vrijdag 12 juli 2019 t/m 23 augustus 2019 – Opening: vrijdag 12 juli, 20.00 uur