Pecha Kucha #19

In zaal 3 was op zondag 14 februari alweer de 19e editie van Pecha Kucha; een concept dat uit Tokyo is overgewaaid. In 20 slides en 20 seconden per slide behandelen de sprekers zeer uiteenlopende onderwerpen, van taarten tot de voortprinters en van gin tot Stockhausen. Op deze avond stonden 15 presentaties op het programma. Hieronder een selectie van die presentaties. 

PECHA KUCHA FEB 2016 x THOMAS NONDH JANSEN LOWRES (31 van 66)

Olf de Bruin. Foto: Thomas Jansen

Olf de Bruin is een freelance illustrator uit Amsterdam en maakte het boekwerkje Van Bollebast tot Voortprinter, over de wonderlijke toekomst van de mens. Het menselijk lichaam wordt reproduceerbaar gemaakt. Als we dat bereiken, hoe dan verder? Olf creëerde zes nieuwe mensensoorten, waarvan hij een paar presenteerde. De bollebast kent een ingenieus systeem om de zon als energiebron te gebruiken. Het Zeekopje is ook een bijzonder exemplaar. Om de plastic soep die onze wateren vervuild te verminderen, eet het Zeekopje plastic op en recyclet dit (terug) naar ruwe olie. De Voortprinter is een geprint organisme dat is gaan experimenteren met voortplanting. De Voortprinter kwam tot de conclusie dat hij het best zijn kinderen kan printen, in de zogenaamde printkamer.

olf1

Olf de Bruin, Voortprinter.

vbtv4

Olf de Bruin, Zeekopje.

De aanstekelijke presentatie en humorvolle transhuman- figuren waren een hit bij het publiek. Aan het einde van de eerste pauze was het boekwerkje al uitverkocht, maar de (voort)printer draait op volle toeren en binnenkort zijn ze weer te bestellen via de website van Olf de Bruin, klik hier.

PECHA KUCHA FEB 2016 x THOMAS NONDH JANSEN LOWRES (51 van 66)

Marilou Klapwijk. Foto: Thomas Jansen

Marilou Klapwijk is een beeldend kunstenares die hardop leeft. Haar presentatie hield het midden tussen een performance, een sketch en een spreekbeurt. Marilou intrigeerde direct, zij begon met een anekdote over de scooter van haar broer, dwarrelde langs haar verzamelingen en stelde zichzelf hardop de vraag: “Hoeveel is alles eigenlijk?”. Haar timing was feilloos; achter haar verscheen tegelijkertijd een slide met een ontbrekend plaatje van alles.

marilou1

Marilou Klapwijk, Bladzijde 23 uit ‘Altijd duurde minder lang dan ik dacht.’

Tussen de droge opmerkingen door maakte ze rake opmerkingen. Kunstenaarschap is voor haar een vreemde combinatie van nuchterheid, gevoeligheid, adequaat reageren en verbanden leggen. Overgeleverd zijn aan de interpretatie van de toeschouwer, wat angstig is, maar waarop je op moet vertrouwen en ook weer kunnen loslaten. Ze bracht “Zo gaat het gewoon” uit, een kleine publicatie van allerlei eigen gedachtes en vragen van kennissen, vrienden en vreemden over haar kunst.

PECHA KUCHA FEB 2016 x THOMAS NONDH JANSEN LOWRES (53 van 66)

Zeno van den Broek en Gagi Petrovic. Foto: Thomas Jansen

Zeno van den Broek en Gagi Petrovic componeerden Ob-literate: een stuk voor 5 stemmen, 3 kubussen en een orgel. Ze werden aan elkaar voorgesteld door Gaudeamus, een instelling die nieuwe muziek van jonge makers wil verspreiden. Onder invloed van de teksten van Walter Benjamin en het pionierswerk van de Nederlandse componist Dick Raaijmakers, wilden Van den Broek en Petrovic het concept “destructie” verder verkennen.

uv_obliterate

Elektronische Kubus die gebruikt gaat worden met Ob-literate

Het stuk duurt 45 minuten en bestaat uit 5 delen. In het eerste deel is er slechts duistere massa, in deel 2 wordt de compositie met grof geweld uit elkaar getrokken, in deel 3 is het – hoewel los van elkaar – in evenwicht, in deel 4 worden alle elementen weer met veel geweld in elkaar gedrukt en in deel 5 vormen ze samen een nieuwe harmonie. Ze vertelden dat ze die middag een tweede repetitie hadden gehad en dat de muziek zo anders klonk dan ze hadden verwacht of, met enkel de ratio als leidraad, konden componeren. Benieuwd? De première is op 6 maart tijdens Festival voor Nieuwe Muziek in de Nicolaikerk te Utrecht.

PECHA KUCHA FEB 2016 x THOMAS NONDH JANSEN LOWRES (59 van 66)

Freek van den Bergh. Foto: Thomas Jansen.

Freek van den Bergh is fotojournalist voor ANP en De Volkskrant en heeft de tweede prijs van Zilveren Camera in de categorie Dagelijks Leven gewonnen. Hij vertelde over het vak van een fotograaf dat vooral bestaat uit wachten in opperste concentratie. Wachten totdat het juiste moment zich voordoet in het beeld, zoals minister Van der Steur die een sprintje moest trekken in de Tweede Kamer. En je moet ook flexibel zijn. Van den Bergh vertelde dat hij een afspraak had om foto’s te maken in het Kyocera-stadion om foto’s te maken van ADO Den Haag. Echter, onderweg werd hij gebeld met de vraag of hij toch naar paleis Huis ten Bosch wilde gaan om foto’s te maken van de ontvangst van 23 Europarlementariërs. De fotograaf racete naar het paleis en kreeg de vraag of hij ook nog even de mensen goed wilde neerzetten. “Dus stond ik daar in mijn capuchon trui en op mijn sneakers de koning en 23 Europarlementariërs goed neer te zetten”. Een leuk kijkje achter de schermen.

PECHA KUCHA FEB 2016 x THOMAS NONDH JANSEN LOWRES (61 van 66)

Sophia den Breems. Foto: Thomas Jansen

Sophia den Breems is illustrator en studeerde anderhalf jaar geleden af als grafisch vormgever bij KABK. Haar eindexamenwerk, The Social Arch of Triumph – MMXIV, maakte toen veel indruk. Op een gegeven moment, vertelde ze, komt er het gevreesde stiltemoment. De aanvragen worden minder, je bent minder in het vizier. Bovendien had ze ergens die ark van 3 meter hoogte nog staan. Om zichzelf te testen en op ludieke manier te kijken hoeveel ze nu waard is op de markt, organiseerde zij de Laatste triomftocht in zaal 3.

arch

Sophia den Breems. The Social Arch of Triumph – MMXIV

Het was een totale, georganiseerde chaos. Alle, maar liefst 60, veilingstukken waren verkocht aan het einde van de avond. Ze vond het te gek en doodeng; je wordt geconfronteerd met hoe er naar je werk wordt gekeken maar het geeft ook een kick als het wordt gewaardeerd. Ze gaat nog een keer een veiling organiseren maar nu voor 6 kunstenaars die voor dit project zijn uitgenodigd. 26 februari 2016 start in Beergarden Den Haag de veiling en het startbod is 5 euro.

PECHA KUCHA FEB 2016 x THOMAS NONDH JANSEN LOWRES (37 van 66)

Aat Plugge. Foto: Thomas Jansen

Toen ik na afloop buiten stond, hoorde ik enkele bezoekers napraten. Over de geur van de parfum die nog in hun neusvleugels hing, het heerlijke eten en Aat Plugge. Mocht de lezer deze man niet kennen, dan is het nu tijd om zich te verdiepen in de meesterbakker van de ChipolAAT. Aat Plugge kreeg ook 400 seconden om over zijn ervaringen als kandidaat van Heel Holland Bakt te praten. Zonder iets te hoeven verkopen, liet Aat foto’s zien van zijn kinderen, zijn vrouw en praatte vol liefde over hen en zijn mooie baksels. De natafelende bezoekers vonden hem, net zoals ik, aandoenlijk en geweldig.

aat

ChipolAat. Aat Plugge tijdens Heel Holland Bakt.

Waarom stond Aat eigenlijk in Pecha Kucha? Omdat organisator en presentator John de Weerd fan van hem was, en omdat enkel Aat wegkomt met zijn chipolatataart tot ChipolAat te bombarderen. Bovendien, dacht ik zo, lijkt de chipolatataart ook op Pecha Kucha Den Haag. Met een combinatie van vers fruit, rum, rozijnen, suiker, amandelen en een hoop liefde voor het product krijg je een verrukkelijke avond. Je krijgt er trek van.

Op 4 juni 2016 is er de 20e editie van Pecha Kucha die in Zaal 1 van Theater aan het Spui plaatsvindt. Houdt de website in de gaten voor de kaartverkoop