PAS OP! WINDMAKERS

In het zeeheldenkwartier waait een frisse wind. Drie maanden geleden is een winkel/expo/atelier geopend met de naam WINDMAKERS. In het pand aan het Piet Heinplein huisde vroeger een tandartsenpraktijk; nu timmeren vijf, recent aan de KABK afgestudeerde, ontwerpers en fotografen aan de weg om van hun unieke concept in Den Haag een groot succes te maken. Ik bracht een bezoekje aan de windmakers die zich opmaken voor de 2e editie van Designkwartier Den Haag op 29, 30, 31 mei.

Windmakers-9

Voorpui van het pand aan Piet Heinplein 50

Dora Kloppenburg, ontwerpster van schoenen en accessoires, en modeontwerpster Josine Nell werkten samen in de KABK aan het afstudeerproject van Josine Nell in 2014. Hun manier van werken en de conceptuele benadering sloten naadloos op elkaar aan en samen besloten ze een ruimte te zoeken waar zij hun idee voor een open atelier/werkruimte tot uitvoer konden brengen. Het pand aan het plein, op steenworp afstand van kunstenaarsinitiatieven, galeries en toonaangevende designwinkels, bleek een schot in de roos. Zij zochten drie andere kunstenaars die ambitieus waren en een eigen bedrijf wilden stichten. Textielontwerpster Nikkie Wester, fotografe Janne van Gilst en grafisch ontwerpster Romana Siemons sloten aan en de vijf dames runnen nu dagelijks de designwinkel waaraan hun atelierruimtes grenzen.

Windmakers-39

Nikkie Wester en Josine Nell aan de slag in atelier van Josine

De naam Windmakers is bedacht door Janne toen zij in oude Suskes & Wiskes zat te bladeren. Een albumuitgave uit 1960 met de titel Suske en Wiske en de Windmakers. Geen windvangers, maar mensen die stof doen opwaaien, die voorop lopen en die creëren. En creëren is heel belangrijk; verfijning en ambacht spelen een belangrijke rol. Een machtig weefapparaat bij Nikkie, de ‘roestjurk’ van Josine en de constructivistisch aandoende schoenen van Dora zijn hier klinkende voorbeelden van. Maar ook het esthetische weergeven van onderzoek is belangrijk. De foto’s en het boek over haar geboortestreek Noord-Beveland laten zien dat Janne onderzoek doet naar zogenaamde ‘urban legends’ van mysterieuze natuurplekken. En de stoffen van Romana, wiens werken samen met het werk van Iris van der Zee in hun expositieruimte te zien is, laten die conceptuele benadering zien.

WINDMAKERS-piet-heinstraat-designer

Flyer Windmakers. Foto: Janne van Gilst

De vormgeving van het logo is bedacht door Josine en snel opgepakt en uitgebreid door de anderen, typerend voor hun collectief. WINDMAKERS bestaat uit losse vlakken, plankjes of blokjes waarmee je snel kunt opbouwen of veranderen. Een beeldtaal waar iedereen zich in kon vinden. De flyer werd ontworpen; de vormgeving is minimaal, krachtig en strak en in de flyer is van ieder 1 werk te zien; parallel en hakend in elkaar, zoals hun collectief.

Windmakers-14

Winkel met aangrenzende ateliers

Sinds hun intrek in het tandartsaquarium met jaren 80 aandoende vloer en dito plant, zijn er veel positieve reacties gekomen van buurtbewoners en andere ondernemers. Soms ligt de drempel nog hoog, omdat argeloze voorbijgangers niet zo goed weten wat dit pand nu precies inhoudt en zij de windmakers aan het werk zien. De drempel verlagen kost tijd, maar met het maandelijks veranderen van het aanbod, de winkel en de etalage proberen Dora, Janne, Nikkie, Romana en Josine meer mensen naar binnen te trekken. De mix van design en kunst is verfrissend. Ook worden de ateliers laagdrempeliger voor elkaar; zij bekijken en beoordelen werk van elkaar.

Windmakers-5

Deel van het atelier van Nikkie Wester

Nikkie Wester ontwerpt textiel met veel aandacht voor ambacht en folklore. Zij is in 2012 afgestudeerd aan de KABK en inspireert de anderen doordat ze al meer ervaring heeft opgebouwd als autonoom kunstenaar en dus ook veel hobbels heeft moeten nemen. Ze experimenteert met stoffen, designs, kleur en symboliek en dit komt vaak nog terug in het werk, zoals de stoffen doeken met grote, ingewikkelde patronen en de kleurige vissensokken die in de winkel liggen.

Windmakers-30

Jurken van Josine Nell en felgekleurd textiel van Nikkie Wester

Josine Nell heeft indruk gemaakt met haar afstudeerproject voor KABK in 2014.  Haar stijl wordt getypeerd door veel beweging in kledingstukken, vloeiende lijnen en lichte, vaak meerdere over elkaar gedrapeerde, stoffen die communiceren met de heupen, knieën, borsten en schouders van een vrouw. Tijdens het bespreken van haar nieuwste werk, wordt Dora door Josine ingelicht over een jurk die een cliënt komt bekijken. Er is een roulatiesysteem voor het runnen van de winkel dus elke windmaker moet op de hoogte zijn van alle producten. Het geeft een leuk inkijkje in de dynamiek van het collectief.

Windmakers-maart-4

Foto aan de muur van Janne. Stapel bedrukte doeken van Romana. In Vitrine oranje vissensokken van Nikkie en accessoires van Dora. Rechts kledingstukken van Josine

Dora Kloppenburg heeft verschillende disciplines gestudeerd, zoals Textile & Fashion, 3D productdesign aan de HKU en Schoenambacht aan de Shoeacademy in Utrecht. Haar afstudeerproject was een schoenencollectie gebaseerd op Russische constructivisten uit het begin van de 20e eeuw. Nu maakt ze meer toegepast werk, waarin het constructivistische element zeker nog te herkennen is. Aparte kettingen en portemonnees van suede worden getoond. De tas die zij heeft ontworpen, kon ze helaas niet tonen; deze is in Milaan voor Salone del Mobile.

Windmakers-2

Deel van het Atelier van Dora Kloppenburg

tumblr_inline_n4cirv8mkF1r7u0pf

Schoenen ontworpen door Dora Kloppenburg

Romana Siemons, de jongste windmaker, studeerde in 2014 af in Grafische Vormgeving aan de KABK. Haar project Een deken over me heen is typerend voor de periode waarin ze zich nu bevindt; omgevingsgericht, conceptueel en alles in zich opnemend. Zij is er ook erg blij met deze plek, hier kan zij leren van de ervaring van anderen en krijgt ze feedback. Want het leven na de academie is best lastig. Zij is een van de grafisch ontwerpers voor de eindexamententoonstelling 2015 van KABK waarvoor zij hard aan het werk is.

_600x400_img_1584b-aa

Grafische werken van Romana Siemons. Nu ook onderdeel van expositie Windmakers

sjaal_1

Een deken over mij heen van Romana Siemons. Nu ook onderdeel van expositie Windmakers

De landscape Icons van Janne van Gilst had ik eerder gezien in de KABK Pop up Store en nestelden zich direct in het geheugen. Niet alleen zijn het bewerkte foto’s van landschappen maar werpen de onderwerpen door de doorzichtige ondergrond ook een schaduw op de muren waarvoor de foto’s zijn geplaatst. Hiernaast liet Janne ook Geestgrond zien, een klein boek met foto’s van en verhalen van haar familie over bijzondere plekken op het eiland Noord-Beveland, waar zij vandaan komt. De zogenaamde onderlinge verhalen of codes die enkel de bewoners kennen; daar is zij geïnteresseerd in en deze wil zij zichtbaar maken.

10430490_804606816274077_4262932721930300727_n

Janne van Gilst uit de serie Landscape Icons

geestgrond2

Foto Janne van Gilst, onderdeel van Geestgrond, een project over Noord-Beveland

Allen zijn druk bezig met nieuwe proeven te ontwikkelen die zij in Festival Designkwartier Den Haag zullen presenteren. Het bijzondere is dat je als bezoeker nu al met hen mee kunt kijken. Wanneer je hun atelier bezoekt, kun je ook een blik werpen op hun expositieruimte die openstaat voor opkomende kunstenaars, designers en fotografen. Tot slot kun je nog een aandenken mee naar huis nemen. Eenmaal buiten kun je genieten van de aangenaam geurende zomerwind die de 5 dames maken met hun unieke concept in Den Haag.