Het zijn allemaal Badgasten!

Badgasten: een Haagse term voor mensen die je huis korte tijd in beslag nemen en alles opeten en -drinken. Het was een term die Beppie van den Berg vaak in de mond nam als de zoveelste muzikant over de vloer was. En het vormde de titel van het boek met 263 tekeningen van Sharon van den Berg naar 264 polaroids van Rudy Bennett.

Kourash, Diana, Willy en Daniël Sahuleka, Beppie

Kourash, Diana, Willy en Daniël Sahuleka en Beppie van den Berg

In de jaren 70 was het aan de Heemskerckstraat in het Zeeheldenkwartier een zoete inval. Rudy Bennett, vader van Sharon van den Berg en zanger van The Motions, ontving allerlei muzikanten, artiesten en paradijsvogels. Moeder Beppie was kapster en ontving haar clientèle in hetzelfde huis. Het leverde een bont gezelschap op in huize van den Berg waarvan Rudy Bennett 264 polaroids heeft geschoten. Allen zijn bewaard gebleven en Sharon besloot iets met de foto’s te doen. Foto’s die zowel haar jeugd als het leven in de jaren 70 van beatstad Den Haag registreren.

heemskerckstraat

Heemskerckstraat 5, Den Haag

Afbeelding 3

Boek Badgasten

Het boek kent enkele, interessante tegenstellingen. Het boek zelf is strak vormgegeven; wit met kleine letters, pakkende titel en veel ruimte voor de tekeningen. Alsof je door een museale white cube bladert. De vormgeving creëert afstand en tegelijkertijd zie je foto’s van kleine kinderen, vrouwen wiens haren worden geverfd en etende bezoekers – intieme taferelen die de lezer transformeren tot voyeur.

Beppie, Joyce Loman_0001

Beppie van den Berg en Joyce Loman

Beppie, Patricia Steur met bontmutsen

Beppie van den Berg en Patricia Steur met bontmutsen

Het boek toont 263 tekeningen en 1 polaroid. Een polaroid natekenen is iets vluchtigs vangen in een tijdrovende discipline; tekenen is trager – Sharon heeft hier drie jaar over gedaan-, kent vaak een langere levensloop en kan details naar voren brengen die in een foto onderbelicht blijven. Zo valt het op dat sommige personen meer details in het gezicht hebben waardoor hun mimiek opvalt. Of kleuren die Sharon heeft aangebracht – een groene jurk, rode blosjes of oranje haar – zorgen ervoor dat de zwart-wit personen uit de tijdloze nostalgie ontsnappen en je als lezer kort de levendigheid ervaart van het geschoten moment. De echo’s van lachende gezichten, jammende muzikanten en vlechtende vrouwen zijn kort te horen om weer te verstommen in de stilstaande tijd van een fotoboek.

Tony Oakes, Beppie

Tony Oakes en Beppie van den Berg

Plant

Rudy en Heddy “Plant”

Het natekenen van polaroids zal in sommige, artistieke kringen niet op veel waardering kunnen rekenen, maar waar Rudy Bennett in de jaren 70 de bezoekers registreerde, geeft Sharon in de tekeningen nog een betekenis bloot die verder gaat dan het herkennen van bekende personen. Zij geeft ook een inkijk in haar gevoelens en gedachtes. Bovendien experimenteert zij ook met het tentoonstellen van de tekeningen waardoor ook nieuwe betekenissen kunnen ontstaan. In haar atelier , in de Haagse PopUpGallery KV20 1,5 jaar geleden en tijdens Crossing Border dit jaar werden tekeningen naast elkaar in een serie vertoond; als een geheel of in banen van 3. Het is een totaalwerk en roept vooral bewondering op als doorsnede van de Haagse musicscene in de jaren 70. Op haar blog en in het boek zijn de tekeningen los gepubliceerd en word je juist in de kleine taferelen gezogen en ontdek je wie voor de kunstenaar belangrijk is, los van naam of faam.

Popup

Foto Harry Langenberg / KV20

studio2

Atelier Sharon van den Berg

studio8

Atelier Sharon van den Berg

Beppie is zo verfijnd getekend met prachtige gelaatstrekken en mooie, blonde haren, dat zij juist de ster wordt van het gehele ensemble. Oma Rietje is de oermoeder die haar kleinkinderen stevig vastpakt en intens gelukkig kijkt; een archetype oma. Papa Rudy is een warme man met nog groter aangezette lippen en ogen die menig bezoeker warm omhelst. Zusje Pascal met jongensachtig uiterlijk dat in de wastafel wordt gewassen komt haarscherp naar voren in enkele halen, terwijl het aanrecht een grijzere massa is. De warmte die Sharon heeft ervaren is een welkome luchtstroom op een winterse middag. De oorspronkelijke polaroids worden niet getoond en dit boek geeft aan dat dit niet nodig is; de warme tekeningen geven aan dat alle mensen op de polaroids meer zijn dan enkel badgasten. Het is een ode aan het verbond van de ouders, de liefde in het gezin, het 264 tellende foto monument van papa en de liefde van Sharon voor deze bijzondere periode in haar leven.

Beppie

Beppie van den Berg

 

Pascal, oma Rietje, Sharon

Oma Rietje, Pascal en Sharon van den Berg

Pascal

Pascal van den Berg

Rudy, Tony Oakes

Rudy van den Berg en Tony Oakes

Badgasten wordt 14 december 2014 van 17:00 – 19:00 gepresenteerd in Zaal 3 van Theater aan het Spui, Constant Rebecqueplein 20A.Zie ook haar blog Badgasten/Seasidevisitors voor foto’s, informatie en leuke anekdotes.