Weekendtip #42

Sonic Acts tentoonstelling The Dark Universe.
NASA, Amsterdam, 12 januari – 24 februari 2013.
Dagelijks 12:00–22:00, gratis toegankelijk.

Van 12 januari tot en met 24 februari 2013 is in NASA (New Art Space Amsterdam, voorheen SMART Project Space) de tentoonstelling The Dark Universe te zien. The Dark Universe is een zoektocht naar het onbekende, met installaties die via licht, geluid en trillingen de zintuigen bespelen en de grenzen van de waarneming verkennen. De gratis toegankelijke tentoonstelling hoort bij het Sonic Acts festival dat plaatsvindt van 21 tot en met 24 februari in Amsterdam, in het Stedelijk Museum, in Paradiso en in NASA.

The Dark Universe expositie bestaat uit werk van onder meer Félicie d’Estienne d’Orves (FR), Matthijs Munnik (NL), HC Gilje (NO), Ivana Franke (HR), Matthew Biederman (USA), Semiconductor (UK), Justin Bennett (UK/NL) en Yolanda Uriz Elizalde (ES).


Félicie d’Estienne d’Orves - Supernova (Cassiopeia A)
Félicie d’Estienne d’Orves’ Supernova (2012) is een werk uit rook, licht en geluid dat de explosie van een ster en de geboorte van materie verbeeldt. Zij maakte het in samenwerking met de astrofysicus Fabio Acero.


Matthijs Munnik - Citadels: Lightscape V, 2012
Het samenspel van kleurcombinaties, lichtfrequenties en ritme leidt tot een bijna hypnotische kleurervaring in Matthijs Munniks Citadels: Lightscape V (2012).


Ivana Franke – ‘Seeing with Eyes Closed’
Flikkerend licht bespeelt de hersenen en laat ongeziene patronen ontstaan in Ivana Franke’s Seeing Without Eyes  (2011).


HC Gilje - Revolver, 2013
HC Gilje maakt patronen van licht en schaduw in een nieuwe installatie.


Matthew Biederman - Event Horizon, 2012
Matthew Biederman’s lichtinstallatie Event Horizon (2012) speelt met het idee van de ‘event-horizon’, de grens van een zwart gat waar het licht ontsnapt.


Semiconductor - Black Rain, 2009
Black Rain (2009) van Semiconductor is een visualisering en sonificatie van een zonnestorm gebaseerd op wetenschappelijke data.


Yolanda Uriz - ~~Kulunka~~, 2012
De zintuigen versmelten in ~Kulunka~ (2012) van Yolanda Uriz, een immersieve installatie waar laagfrequente geluidsgolven (4Hz tot 18Hz) voelbaar en zichtbaar worden.


NASA – New Art Space Amsterdam
Arie Biemondstraat 105–113, 1054 PD Amsterdam

Link: The Dark Universe exhibition

Fotografie: Ed Jansen