Floris Kaayk wint Gouden Kalf

Floris Kaayk heeft met THE MODULAR BODY de Gouden Kalf voor Beste Interactive gewonnen. Het is een nieuwe categorie in de prijzen van het Nederlands Film Festival. Steeds meer filmmakers gebruiken nieuwe manieren om verhalen te vertellen en onderzoeken de mogelijkheden die nieuwe technologieën en platforms daartoe bieden.

Cornelis Vlasman is een veelzijdige, eigenzinnige bioloog die het aandurft om zijn eigen cellen in te zetten om een levend organisme te ontwikkelen. Hij doet dat samen met een zelfgekozen team wetenschappers en een eigen onderzoekslab. In dit non-lineaire, online sciencefictionverhaal, dat thematisch doet denken aan Mary Shelley’s Frankenstein, wordt middels zo’n vijftig aanklikbare video’s uit de doeken gedaan hoe het proces in zijn werk gaat, tegen welke complexe problemen het team aanloopt en welke ethische kwesties opborrelen.

Juryrapport

“The Modular Body is een speelse en cinematografisch slimme productie die verder gaat dan de website. Voor The Modular Body gebruikt Kaayk op geraffineerde wijze de beeldtaal van YouTube en Facebook om een urgent en actueel debat over ethische vraagstukken rondom het modificeren van menselijk materiaal aan te wakkeren. Op speelse wijze prikkelt hij, maakt hij boos, en zet hij aan het denken over nieuwe technologieën, zowel op het gebied van medische innovatie, als de social media zelf, en slaagt hij er in een breed internationaal publiek te engageren met zijn werk.”