Buitenaards gevoel op Blikopener Festival

OYO & MMTHS / Blikopener Festival Delft / 3 augustus 13:00 – 21:00. Blikopener vindt nog plaats op zondag 17 en zondag 31 augustus. 

Zondag 3 augustus bezocht ik het Blikopener Festival in Delft. Zowel de muziek als de bijzondere locatie maakten het de moeite waard om naar Delft te gaan. Voordat de band aanving, was er nog tijd om Apophenia (vrij vertaald: spontane waarneming van verbanden en betekenissen van niet-verwante fenomenen) in het bassin van het pompgebouw tegenover de watertoren te bezoeken. Je kreeg een potje met een waxinelichtje erin, en met dit lichtje moest je je weg vinden in de mistige en donkere gangen.

sfeerimpressie Apophenia

Multimedia kunstenaar OYO (Yoana Buzova, Rotterdam) – bekijk haar website voor de geprojecteerde beelden – en soundroneaut MMTHS (Matthias Hurtl, Wenen)  – bekijk de website voor leuke random access memory experimenten – hebben in het ondergrondse bassin een audiovisuele installatie met 16 mm filmprojectors en meerkanaals geluid neergezet. In een doorlopende performance zoeken ze naar spooksatellieten, verloren kosmonauten en zwarte gaten in gevonden film- en audiomateriaal. De bijzondere locatie en de kakofonie aan echo’s van de geluiden van tijdreizen, raketten, vreemde objecten en bezoekers maken het een waar spektakel die vanaf het begin op het verkeerde been zet, en nieuwsgierig maakt.

sfeerimpressie Apophenia. 16 mm projectoren

sfeerimpressie Apophenia

Door mijn nachtblindheid maakte ik astronautenpassen (hoog de voeten optillen in verband met eventuele obstakels) en door de geluiden en zwart-wit projecties waande je je in een ruimte waar alles vertraagde, stil stond, dan versnelde en even zo vaak verblindde met fel licht van de projectoren, waardoor je naast de geprojecteerde, zwarte gaten ook zelf zwarte gaten op de muur zag. Bovendien leverden de schaduwen van bezoekers, die voor of achter je liepen, een mooi kat-en-muisspel op. Je hoorde of zag een schaduw van hen, maar tot een werkelijke ontmoeting kwam het niet. Alleen ronddolend raakte ik mijn gevoel voor tijd, ruimte en richting volledig kwijt, en dat voelde goed; onder de grond in een voormalig waterbassin de effecten van ‘outer space’ ervaren is bijzonder knap!

Op 3 augustus vond in principe deze installatie eenmalig plaats, hopelijk is deze installatie ook op zondag 17 en zondag 31 augustus tijdens Blikopener Festival te zien, houdt hiervoor de website in de gaten!

16 mm projectors. Bron: OYO