Floris Kaayk wint Volkskrant BK Prijs 2014

Floris Kaayk is de winnaar van de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2014. Dat werd zondag bekendgemaakt in het programma Kunststof TV. De Haagse beeldkunstenaar krijgt tienduizend euro van het BNG Cultuurfonds. Het is een gedurfde keuze, want in tegenstelling tot de werken van de andere genomineerden die ‘braaf’ in galeries te zien zijn, vindt zijn werk een publiek door het internet.

Floris Kaayk –  Human Birdwings. 2011-2012

In Kunststof TV prees voorzitter van de jury Sanne Wallis de Vries de animaties en semi-documentaires van Kaayk. ‘Slimme, virtuoos uitgevoerde films’, waarin ‘fantasie, reële angsten en dromen, technologie en humor samengaan’. Neem de video die Kaayk vorig jaar op YouTube plaatste, Human Birdwings, waarop te zien is hoe de kunstenaar op spectaculaire wijze met enorme vleugels van kunststof van de grond komt en het blauwe luchtruim in vliegt. De documentaire, die een ‘mockumentary’ bleek te zijn, trok binnen de kortste keren 2,5 miljoen kijkers en leverde hem een plek op aan de tafel in DWDD, waar hij onder pseudoniem Jarno Smeets nog meer mensen een loer draaide.

Floris Kaayk – Still Metalosis Maligna, an Extraordinary Disease. 2006

Kaayk is een digitale manipulator en bevindt zich graag op de grens van wat (on)mogelijk en (on)echt is. Met een voorkeur voor onderwerpen die zo uit George Orwell’s 1984 of HR Giger’s schilderijen gelopen kunnen zijn. Bionische toevoegingen aan een deels verdwenen lichaam waardoor iemand toch in leven blijft, zoals in de video Metalosis Maligna an Extraordinary Disease, verworden uiteindelijk tot het moordwapen waardoor het lichaam wordt aangevallen en opgegeten. Technologie wordt op sadistische en ironische wijze door Kaayk verbeeld. De ironie schuilt in de semi-waarachtige aanpak;  het gebruik van een Britse voice over, stemmige muziek en uitleg door een heuse expert in doktersjas nemen je mee in een waarachtig verhaal dat langzaam verandert in een horrorfilm.

The Origin of Creatures verbeeldt een wonderlijke combinatie van ledematen en organen – vingers, voeten, ogen, oren etc. –  die na een totale vernietiging van de aarde zichzelf genoodzaakt zien samen een nieuwe samenleving op bouwen. In een desolate setting vinden zij elkaar en proberen een nieuwe toren, gelijkend de Toren van Babel, op te bouwen. Het is gedoemd te mislukken. De titel is een leuke knipoog naar Darwins Origin of Species, maar de animatie bekruipt en beangstigtje vraagt je af of deze wezens ooit een eerlijke kans om te overleven hebben gekregen. Het werk van Kaayk is fris, vernieuwend en gaat echt onder je huid zitten. Het is dan ook zeker een terechte keuze van de jury, ook al is het gewaagd gezien de titel Beeldende Kunst prijs. De tentoonstelling is nog tot 12 mei 2014 te zien in Stedelijk Museum Schiedam. 

Floris Kaayk – Still Origin of Creatures. 2012

 

Floris Kaayk – Still Origin of Creatures. 2012