Louise, Louise, Louise & Liu

Het ‘Museum of modern art Louisiana’  in Humlebæck ligt aan de Sont, 40 km ten noorden van Kopenhagen. Sinds de opening in 1958, het belangrijkste museum voor moderne kunst in Denemarken. Lag de focus in de begin jaren nog op Deense kunst, al snel werd het internationaler.

Het museum is begonnen in een negentiende-eeuws landhuis, dat eigendom was van de koninklijke jachtopziener Alexander Brun. In 1855 vernoemde hij het landhuis naar zijn drie achtereenvolgende echtgenotes, die allen de naam Louise droegen. De oprichter van het museum Knud Jensen besloot deze naam in ere te houden.

De Natuur

Door de ligging en vooral ook door de subtiele architectuur is het één van mijn favoriete musea. Na de opening in 1958 is het museum, door verschillende architecten keer op keer uitgebreid. De zalen liggen in een hoefijzer, de laatste uitbreidingen zijn ondergronds zodat de cirkel gesloten is, nergens blokkeert de architectuur het zicht. Je voelt altijd verbondenheid met de natuur.

De collectie van het museum is een internationaal overzicht van naoorlogse moderne kunst. Speciale aandacht is er voor Constructivisme, Cobra, Pop Art en beeldhouwkunst.

Een deel van de collectie wordt permanente getoond. Gelijktijdig zijn er verschillende wisselende tentoonstellingen, momenteel een overzicht van Pipilotti Rist, werk van Liu Xiaodong (een Chinese kunstenaar die op locatie in Groenland heeft geschilderd) en een eerbetoon aan Dea Trier Mørch, een feministe van het eerste uur.

Louise, Louise, Louise & Liu
Liu aan het werk in Groenland (foto: Louisiana)

Liu Xiaodong

Liu werd geboren in 1963 op het platteland van China. Op zijn 17de verhuist hij naar Beijing om te gaan studeren aan de Central Academy of Fine Art, dezelfde academie waar hij nu doceert. In de jaren 90 raakt hij betrokken bij de “Chinese Independent Film Movement”, eerst als acteur, later ook als artdirector. Vanaf 2000 neemt hij deel aan tentoonstellingen, zowel met fotografie als schilderijen.

Louise, Louise, Louise & Liu
Louise, Louise, Louise & Liu

 

In de schilderstraditie van de impressionisten gaat hij naar buiten en maakt hij grote doeken op afgelegen plekken. Zijn belangrijkste onderwerp is het dagelijks leven van de gewone mensen. Hij reist naar alle uithoeken van het traditionele China en onafhankelijke regio’s Tibet en Xinjiang, maar ook naar Cuba, IJsland, Thailand en Groenland

Louise, Louise, Louise & Liu

Deze serie van 12 schilderijen en 18 tekeningen met de titel “Expeditie Uummannaq” is het resultaat van zijn reis naar Groenland in 2017.

Louise, Louise, Louise & Liu
Louise, Louise, Louise & Liu