Friend of a Friend in Warschau

door Nadine van den Bosch

Gizela Mickiewicz - Stereo
Isabelle Fein - Parisa Kind @ Pola Magnetyczne

Namens Young Collectors Circle bracht ik een bezoek aan Warschau, ter voorbereiding op ons reisprogramma voor 2020. Jaarlijks organiseren we een aantal reizen naar het buitenland – onder de noemer Young Collectors Travel – waarbij we privécollecties, musea, galeries, beurzen, veilinghuizen en kunstenaarsstudio’s bezoeken. Dit jaar doen we o.a. New York, Bazel, Venetië en Chicago aan, waar we de lokale kunstscene samen ontdekken.

Friend of a Friend in Warschau
studio van Edward Krasinksi

Friend of a Friend is een sympathiek en goed doordacht initiatief uit Warschau, waarbij galeriehouders hun ruimtes openstellen voor bevriende galeristen uit het buitenland. Een uitstekende manier om samenwerkingen op te zetten zo blijkt. Galeries uit o.a. Londen, Zurich, Toyko en New York krijgen gedurende 3 weken de mogelijkheid om hun kunstenaars te tonen in Warschau. Een win-win situatie, waarbij de gast-galeries een nieuw publiek aanspreken en de Poolse galeriehouders de internationale kunstwereld binnenhalen.

Invernomuto - Pinksummer @ Leto
Judith Bernstein - The Box @ Foksal Gallery Foundation

Sommige galeriehouders kiezen ervoor om samen met hun bevriende galerie een duo-tentoonstelling te maken waarbij kunstenaars van beide galeries te zien zijn, anderen geven de gast-galerie carte blanche voor een solo: Een genereus gebaar dat goed werkt, zoals bij Leto en Foskal Gallery Foundation. De Poolse galeries die meerdere vrienden hebben gevraagd om te exposeren tonen logischer wijs ook een meer eclectisch geheel. Dit is soms zeer geslaagd zoals bij Wschod en Piktogram  – waar er door respectievelijk beeldtaal en materiaalgebruik een verband is tussen de verschillende kunstenaars – maar soms is het ook zoeken naar de verbindende rode draad.

Evita Vasiljeva @ Wsch+¦d
Isaac Lythgoe @ Piktogram
Marta Deskur @ Hotel Europesjki Art Collection
Wilhelm Sasnal @ Hotel Europesjki Art Collection

Dat Warschau zich heeft ontwikkeld tot een uitstekende kunstbestemming is duidelijk: Naast het brede aanbod aan interessante galeries zijn er ook tal van kunstenaarsstudio’s, een ambitieus museum voor hedendaagse kunst en indrukwekkende bedrijfscollecties. Zo heeft het Hotel Europesjki in een korte tijd een hoogwaardige, museale collectie samengesteld, waarbij veel werken zijn gemaakt door jonge, Poolse kunstenaars in opdracht van het hotel. Deze hedendaagse vorm van mecenaat vormt niet alleen de basis van een interessante collectie, maar is ook een waardevolle bijdrage aan het kunstklimaat in Polen.

Daniel Rycharski @ Museum on the Vistula
Karol Radziszewski @ BWA Warszawa

Nadine van den Bosch is programma- en communitymanager bij Young Collectors Circle, platform voor kunstliefhebbers met verzamelambities. www.youngcollectorscircle.nl