Art Rotterdam 2019

Art Rotterdam 2019

Het kunstfeest in Rotterdam is weer losgebarsten. De 20e editie van Art Rotterdam is een feit. En opnieuw geldt hier: groter, kleiner, meer, beter, best. Opvallend veel stands ontstijgen de status van kippenhok of marktkraam, er zijn natuurlijk weer prijzen te vergeven en er zijn verschillende aanvullende tentoonstellingen die in een museum of kunsthal niet zouden misstaan. Voor het openingsfeestje op woensdag heeft -zo op het eerste gezicht- vrijwel niemand zich afgemeld.

Art Rotterdam 2019
De kunstbeurs en haar diepere drijfveren

Maar het kenmerkende artfair-probleem van de overdaad valt natuurlijk niet op te lossen. Er is te veel van alles, dus het heeft nauwelijks zin om op zoek te gaan naar hoogtepunten of uitzonderingen. Hierbij daarom de eerste impressies van het geheel…

Art Rotterdam 2019
No explanation necessary

Om er dan toch maar iets uit te lichten ben ik eerst maar eens langs gegaan bij de presentatie van NN Group Art Award. Vier kunstenaars zijn genomineerd als representant van de aan deze prijs deelnemende galerie: Matea Bakula (Lumen Travo Gallery), Harm van den Dorpel (Upstream Gallery), Katja Mater (Galerie Martin van Zomeren) en Femmy Otten (Galerie Fons Welters). Ik zet mijn fles wijn in op Katja Mater (en terwijl ik dit stuk aan het afronden ben, komt het verlossende persbericht binnen: inderdaad, ik heb gewonnen).

 

Art Rotterdam 2019
Katja Mater - As much time as space; twee projectoren projecteren dezelfde filmstrook met 8 seconden verloop er tussen...
Art Rotterdam 2019
...met een fraaie dubbelprojectie als resultaat.
Art Rotterdam 2019
Materiaalonderzoek van Harm van den Dorpel
Nieuwe hoofdstukken in de mythologische encyclopedie van Femmy Otten
Art Rotterdam 2019
Lichtgewicht sculpturen van Matea Bakula
Art Rotterdam 2019
Matea Bakula

Verder langs de galerieën, galeries & galleries. Veel standhouders hebben een eyecatcher ingezet om het publiek naar binnen te lokken.

Art Rotterdam 2019
Art Rotterdam 2019
Art Rotterdam 2019
Ik bleek niet de enige die af en toe een foto maakt.
Art Rotterdam 2019
Art Rotterdam 2019
Art Rotterdam 2019
Maar er wordt gelukkig ook aandachtig gekeken.
Art Rotterdam 2019
De catering passeert Now/Forever met o.a. groot werk van Bas de Wit

Maar het het meest genoeglijk loop ik door de hal van Prospects & Concepts, waar de namen er minder toe doen en de ideeën, gedachten en stemmingen van de kunst des te meer. In deze monumentale opslagruimte kun je heerlijk ronddwalen. Het tentoongestelde werk kan hier ook als één grote in-situ installatie worden opgevat. En… het geheel is hier meer dan de som der delen.

Art Rotterdam 2019
Wonderlijke combinaties...
Art Rotterdam 2019
...en de kunst krijgt hier de ruimte.
Art Rotterdam 2019
Art Rotterdam 2019
Art Rotterdam 2019
Art Rotterdam 2019
En voor wie de tijd heeft, is er natuurlijk weer de Projections-zaal met onbeperkt videowerken zien.
Art Rotterdam 2019
Jegens & Tevens vouwworkshop was ook weer een succes.

Art Rotterdam is te bezoeken van 7-10 februari in de Van Nellefabriek in Rotterdam.