De Andrea Show in De Vlieg

Onlangs was in kunstenaarsgalerie De Vlieg in Haarlem de tentoonstelling ‘De Andrea Show’ te zien. De Vlieg is begin dit jaar opgericht door de aan de KABK opgeleide kunstenaar Jim Mooijekind. Inmiddels opent er al weer een nieuwe tentoonstelling, maar we kijken nog even terug naar de show van Sam en Jef Andrea. En we kijken vooruit naar de aanstaande Piket Prijs voor schilderkunst.

De Andrea Show in De Vlieg
Sam Andrea - Bull

De vorig jaar aan de KABK afgestudeerde schilder en muzikant Sam Andrea, inmiddels werkzaam in Amsterdam, exposeerde met zijn oom – stuntman – Jef Andrea. Beiden zijn dan weer familie van de bekende Haagse kunstenaars Pat Andrea en Kees Andrea. Er valt dus wellicht ooit nog eens een grotere show te bedenken. Nu waren er schilderijen en installaties te zien.

Jef Andrea - Neusbeer Willy
Jef Andrea - Larus Lampus
De Andrea Show in De Vlieg
Sam Andrea - Misantropocene

Sam Andrea schilderde op zijn eindexamenshow zeer grote doeken met manshoge figuren, soms (half) gekleed of naakt. Deze, maar ook kleinere stukken, werden getoond. De olieverfschilderijen werden afgewisseld met houtsneden. Dat wil zeggen, de uitgesneden en geïnkte blokken, geen afdrukken op papier.

De Andrea Show in De Vlieg
Sam Andrea - Garbage / Laphroig

In zijn thematiek verwijst Andrea naar ervaringen uit zijn dagelijkse leven, naar het nachtleven, seks, geweld en menselijke emoties. Als zanger uit een band The Local Spastics kent hij het nachtleven als geen ander. Het zijn verhalen die zowel naar zijn eigen leven verwijzen, als dat ze iets over de mens in zijn algemeenheid zeggen.

De Andrea Show in De Vlieg

Een klein, maar fraai stuk was de denkbeeldige scene in het café, met Pablo Picasso, een enorm bloederige stierenkop en een afgesneden detail van een originele Picasso. Bloederig maar fascinerend tegelijk waren de verbrijzelde vingers aan een hand, waarnaast een object met een opgezette vis van Jef Andrea. Met net zoveel gemak en interesse schildert Sam Andrea een vuilniszak op straat of een detail van zijn been. Tezamen met de soms absurde installaties, deels bestaande uit karkassen van beesten, door zijn oom Jef, vormde deze expo in de Vlieg een spannend geheel.

Sam Andrea - Heads
Zelfportret Sam Andrea, houtblok in inkt

Sam Andrea is momenteel genomineerd voor de Haagste kunstprijs voor jong talent, de Piket Prijs, die in november uitgereikt zal worden. Voor de afdeling schilderkunst bestaat de jury uit schilder Maarten Demmink (bekend als Demiak) en artistiek directeur van Museum Voorlinden, Suzanne Swarts. De Stichting Piket Kunstprijzen richt zich sinds 2014 op schilderkunst, dans en toneel.