Where are The Monads?

Het klinkt misschien als een nieuwe Britpop band, maar The Monads zijn kleine zelfstandige entiteiten in de vorm van ronddraaiende luidsprekertjes. Installatiekunstenaar Gabey Tjon a Tham heeft er een systeem voor ontwikkeld waarbij de luidsprekertjes zich vrij kunnen bewegen. Het geheel functioneert als een oorzaak-gevolg keten waarbij de hele groep zich ontpopt tot één organisme. Nu te zien bij Tetem in Enschede. Weekendtip.

The Monads is een geluidsinstallatie van ronddraaiende luidsprekers, waarbij het geluid van de wind die door de bladeren van de bomen waait het vertrekpunt is geweest. De luidsprekers creëren een mix van direct en reflecterend geluid, waardoor de geluiden van zowel dichtbij als van ver lijken te komen. In plaats van elke individuele luidspreker eenheid afzonderlijk te besturen, heeft Gabey een systeem gecreëerd waarin de luidsprekers zich als entiteiten vrij bewegen. De timing, snelheid, het volume van geluid, de motoren en de relatie tussen dit alles vormt het raamwerk voor de regels van dit zichzelf aansturende systeem. En behalve de werkende installatie kun je er tevens kennis nemen van het documentatiemateriaal waarmee de kunstenaar het onderzoek achter The Monads in beeld brengt.

Te zien tot en met 30 september bij Tetem, Stroinksbleekweg 16 in Enschede.

Where are The Monads?
Where are The Monads?