Praktische informatie, altijd prijs

Praktische informatie, altijd prijs

Op verzoek van Jordy Koevoets wordt bovenstaand werk binnenkort een namaakkunstwerk. Daartoe heeft de kunstenaar een prijs in het leven geroepen waarvoor allerlei praktische informatie is ontwikkeld. Voor wie daar prijs op stelt, volgen hier de belangrijkste punten uit het reglement. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een deadline, een e-mail adres en de verplichtingen waartoe potentiële winnaars worden gedwongen. Afgewezen deelnemers maken bovendien kans op een interview bij Jegens & Tevens!

JKBK-Prijs 2018

Praktische informatie

Reglement en inschrijfprocedure

Het volledige reglement en de inschrijfprocedure is te lezen in het conceptverslag.

De belangrijkste punten uit het reglement:

 • Elke beeldend kunstenaar wordt uitgenodigd om mee te doen.
 • Het gevraagde ‘kunstwerk’ moet een zo exact mogelijke driedimensionale kopie zijn van het beste kunstwerk van Nederland: het ‘strandbal-kunstwerk’ van Jordy Koevoets uit 2012.
 • Deelname is gratis: deelnemers hoeven geen inschrijfkosten of iets dergelijks te betalen.
 • Elke deelnemer kan maximaal één foto van zijn of haar reproductie van het beste kunstwerk van Nederland insturen, bestaande uit de drie verplichte elementen: een opgeblazen strandbal, een tweedehands ingelijst schilderij, een oranje touw of koord.
 • Inzendingen (de foto van de reproductie) moeten worden gestuurd naar jkbkprijs@gmail.com, met in de bestandsnaam de voor- en achternaam van de deelnemer. (Deze naam wordt uiteraard niet doorgespeeld aan de jury. Laat het enige jurylid Jordy Koevoets dan ook niet weten dat je mee doet, op geen enkele manier!)
 • De inzendperiode loopt tot zaterdag 25 augustus 2018.
 • Alle inzendingen worden op 25 augustus 2018 door de organisatie geanonimiseerd aan de jury voorgelegd (de jury weet dus niet van wie een werk afkomstig is en kan alleen het werk op zijn eigen merites beoordelen).
 • Uit de inzendingen worden de 15 beste werken geselecteerd. Deze worden van 11 oktober tot 17 november 2018 tentoongesteld bij bkkc in Tilburg.
 • De selectie van de finalisten zal voornamelijk geschieden op basis van de drie elementen: zijn ze fysiek aanwezig en raken ze elkaar? De beoordeling van het werk verloopt middels een objectief (straf)puntensysteem.
 • De deelnemer is zelf verantwoordelijk voor een gedegen ophangsysteem.
 • Tijdens deze finalistententoonstelling zal de jury naar bkkc togen, de werken in levenden lijve beoordelen, en een winnaar kiezen. Dit gebeurt uiteraard wederom voornamelijk op basis van het objectieve puntensyteem.
 • Tijdens het slotfeest op zaterdag 17 november 2018 wordt de winnaar bekendgemaakt en krijgt zij of hij het prijzenpakket uitgereikt. De finalisten moeten dus aanwezig zijn op dit slotfeest.
 • Op het originele ‘strandbal kunstwerk’ van Jordy Koevoets zit auteurs- en beeldrecht. Alle gemaakte reproducties van het ‘strandbal-kunstwerk’ mogen enkel gebruikt worden in dienst van de JKBK-Prijs 2018.

 

Organisatie & Jury

Er kan maar één iemand het enige volwaardige jurylid zijn en dat is de bedenker en initiatiefnemer van dit alles en maker van het allerbeste kunstwerk van Nederland: Jordy Koevoets. Alleen hij weet hoe het reeds aangewezen beste kunstwerk van Nederland nagemaakt moet worden, wat de valkuilen zijn, en hoe zijn kunstwerk het beste tot zijn recht komt.

De jury bestaat dus uit het enige volwaardige lid:

Jordy Koevoets (Rijsbergen, 1984): beeldend kunstenaar, schrijver, curator en criticaster. Initiatiefnemer en organisatielid van de JKBK-Prijs 2018, enige volwaardige jurylid tijdens het selectieproces. Het enige jurylid is de maker van het beste kunstwerk van Nederland: het ‘strandbal-kunstwerk’ uit 2012.

Gedurende het verloop van de JKBK-Prijs 2018 zal secretaris Hans Westerbeek er eveneens nauwlettend op toe zien op een goed verloop van het hele (selectie)proces – dat er geen secundaire belangen om de hoek komen kijken bijvoorbeeld. Noem hem de ideale fly-on-the-wall.

Vriendjespolitiek en/of de ons-kent-ons mentaliteit zijn fenomenen die je te pas en te onpas ziet in de bestaande kunstprijzenwereld. De JKBK-Prijs doet niet geheimzinnig, alles staat gewoon te lezen in het conceptverslag.

Planning

Tot zaterdag 25 augustus 2018 kun je jouw reproductie voor de JKBK-Prijs 2018 inzenden. Een kleine maand daarna, op donderdag 20 september 2018 worden de finalisten bekend gemaakt op deze website. Ook krijgen zij bericht van de secretaris.

Van 1 tot en met 5 oktober 2018 krijgen de finalisten gelegenheid hun werk bezorgen bij bkkc in Tilburg (Spoorlaan 21 i-k).

Op donderdag 11 oktober 2018 vindt de feestelijke opening van de finalisten-expo plaats. Deze expositie duurt ruim een maand, en wordt op zaterdagmiddag 17 november 2018 groots afgesloten tijdens het eindfestijn en de prijsuitreiking. Dat wil je niet missen!

De winnaar van de JKBK-Prijs 2018 mag vervolgens van 9 maart tot en met 6 april 2019 haar of zijn werk exposeren in het Kunst-Torentje in Almelo!

De Jordy Koevoets Beeldende Kunst Prijs 2018 is een beeldende kunstprijs voor de kunstenaar die het beste het beste kunstwerk van Nederland kan reproduceren. Het beste kunstwerk van Nederland? Dat is natuurlijk het ‘strandbal-kunstwerk’ van initiatiefnemer Jordy Koevoets: maak dit kunstwerk na! De JKBK-Prijs is een unieke en ludieke kunstprijs waar iedere beeldend kunstenaar kosteloos aan mee kan doen. De deskundige, eenkoppige jury zal op basis van een objectief, eenduidig en transparant puntensysteem uit alle ingezonden ‘kunstwerken’ vijftien finalewerken kiezen. Deze vijftien finalewerken worden geëxposeerd in de tentoonstellingsruimte van bkkc. Tijdens de feestelijke afsluiting zal de beste reproductie bekend gemaakt worden. De maker van dit winnende ‘kunstwerk’ gaat naar huis met een bomvol prijzenpakket, bestaande uit een geldprijs van maar liefst duizend euro, de enige echte JKBK-Prijs-wisselbeker en een solo-expositie in het prachtige Kunst-Torentje in Almelo met nog eens 500 euro werkbudget!

Advertentie
BIJ/NA Breda