Kolja Gollub en Bernice Nauta in Billytown

Een dag voor de opening van de nieuwe expositie Vignette: And the Hippos Were Boiled in Their Tanks bezoek ik Billytown dat sinds een aantal maanden gevestigd is in een oude school in het Laakkwartier in Den Haag. Ik bekeek het werk van Bernice Nauta en Kolja Gollub dat, naast deze nieuwe expositie, ook nog te zien is tot en met 1 juli.

De nieuwe ruimte van Billytown is groot en alleen al de moeite waard om eens naar Laak te fietsen. Er is, net als op de vorige locatie op de Binckhorst, ruimte voor de Gallery, The Kitchen, de studios, en voor zo veel meer. En zo opende op 17 juni  nog een derde expositie in de gymzaal van de voormalige school. Een expositie die gelijktijdig met twee andere exposities te zien is.

De locatie is een expositie op zich – serendipiteit of bewust goed gekozen – het werk van de kunstenaars en de details in het gebouw lijken naadloos op elkaar aan te sluiten. Goed kijken is mijn advies.

The V-Machine / Kolja Gollub
The V-Machine / Kolja Gollub

The V-machine

In The Kitchen, op deze locatie is dat het trappenhuis, is het werk van Kolja Gollub (1990) te zien. The V-Machine spreekt me in eerste instantie niet erg aan, er gebeurt heel veel, waardoor het mijn aandacht niet pakt. Tot ik uitgenodigd word langer te kijken waardoor ik juist rustpunten vind in het werk. Zie je, goed kijken! Het tentoongestelde werk is een reeks, details komen terug in verschillende tekeningen en doeken. Het werk doet me denken aan modernisten als Henri Matisse. Ik zie tegenstellingen, zo wisselen grafische patronen en vrije vormen elkaar af en ik herken alledaagse voorwerpen, een been, handen.

Kolja Gollub en Bernice Nauta in Billytown
The V-Machine / Kolja Gollub

Ach Ja

Bernice Nauta (1991) vult met haar werk verschillende lokalen en een deel van de gang voor de expositie Ach Ja. Haar werk vind ik opvallend goed passen bij het karakter van de school. Een schilderij bijvoorbeeld, dat op zo’n manier hangt dat de vochtvlek in de muur erachter onderdeel wordt van het werk. Toeval of goed gekozen? En wanneer je goed kijkt, vind je dan meer van dit?

Kolja Gollub en Bernice Nauta in Billytown
Ach Ja / Bernice Nauta
Ach Ja / Bernice Nauta
Ach Ja / Bernice Nauta

Bernice vertelt een verhaal en gebruikt daarvoor karakters, in dit geval Skia. Een Grieks woord dat schaduw betekent. Het karakter kent geen gezicht en valt vooral op door een hoed met drie punten. Wat me vooral aanspreekt zijn de verschillende vormen en media die Bernice gebruikt. Het kan een schilderij of tekening zijn, een installatie of een beeld, maar ook een video of muziek. Het verhaal van Skia wordt verteld in opeenvolgende ruimtes en eindigt met een video. De video Skia, the shadow trickster, episode I is tegelijk ook het begin en vertelt over het ontstaan van Skia. Ook al zie ik in het werk soms boosheid of agressie, ik vind deze expositie vooral sympathiek.

Kolja Gollub en Bernice Nauta in Billytown
Ach Ja / Bernice Nauta

De manier waarop de werken zijn tentoongesteld in de ruimtes nodigen uit tot zoeken. Zo vielen me tijdens een tweede ronde door de ruimtes nieuwe werken op die ik eerder niet had gezien. Goed kijken dus!

Kijken

Kolja Gollub’s werk The Kitchen #11 The V-Machine is nog te zien tot en met 1 juli. De eerste solo-expositie van Bernice Nauta Ach Ja! is ook te zien tot en met 1 juli.

Op zaterdag 17 juni opende Vignette: And the Hippos Were Boiled in Their Tanks met werk van  Johnny Theodorus Wiekhart, Feiko Beckers, Alex Andropoulos, Robbin Heyker en Lucassen.

Billytown is te vinden in Laak, in de Capadosestraat 11, en geopend tussen 12:00 en 18:00 op donderdag, vrijdag en zaterdag.

Al het beeldmateriaal is courtesy van de kunstenaar en Billytown, foto’s gemaakt door Jhoeko.

Kolja Gollub en Bernice Nauta in Billytown
Ach Ja / Bernice Nauta