Oud en Nieuw in Fort 1881

Afgelopen november werkten negen kunstacademie studenten in Fort 1881 in Hoek van Holland aan installaties. De studenten van interfaculteit ArtScience doken in de geschiedenis van het fort en het omringende gebied op zoek naar nieuwe perspectieven en ideeën om te vertellen over het verleden.

Het eindresultaat leek buitengewoon interessant.Diverse websites gaven verschillende informatie over de duur van de expositie: van 2 december tot en met 15 december, van 2 december tot en met 6 januari, en van 2 december tot en met 15 januari. Een bezoek in december was een veilige keuze geweest, maar ik bezocht het fort in de eerste week van januari. De medewerker van het fort vertelde me dat de installaties nog te zien waren, maar ik moest er rekening mee houden dat niet alles “aan” stond.

Het gebouw an sich is inderdaad een inspirerende en spannende plek voor een kunstproject als dit. Het is donker, kent smalle gangen, verborgen kamers en ruwe muren. Ik vind het interessant dat er verbinding gezocht wordt tussen verleden en heden, oud, nieuw en toekomst. Helaas was het teleurstellend dat van elke installatie nog wel iets te zien was, maar alles uit stond. Dat de stekker in het stopcontact zit is voor dergelijke installaties essentieel.

Het is een interessant gegeven dat een een museum, dat zich bezig houdt met het vertellen van onze geschiedenis, een samenwerking met jonge kunstenaars opzoekt. Het is een kans om jonger publiek te betrekken en met behulp van technologie een andere kant te laten zien. In het gebouw is voldoende ruimte om een origineel verhaal te vertellen naast de vaste tentoonstelling, zonder dat die twee elkaar bijten. Ik zie graag meer van dit soort initiatieven.

Oud en Nieuw in Fort 1881

Wellicht was er te weinig expertise nadat de studenten waren vertrokken, onvoldoende mankracht, een tegenstrijdigheid met de andere bezoekers. Of was mijn planning verkeerd en had een bezoek in december domweg meer laten zien.