Open Ateliers Den Haag

Het is inmiddels een traditie; het eerste weekend van oktober openen tientallen kunstenaars in de binnenstad van Den Haag hun atelierdeuren voor publiek. Op loopafstand verspreid over 18 locaties zijn er dit jaar ruim 50 ateliers te bezoeken. Ook kun je een kijkje nemen in de Grafische Werkplaats, de plek voor iedereen die zich bezig wil houden met grafiek uiteenlopend van traditionele hoog- en diepdruktechnieken tot aan zeefdrukken en digitaal printen.

Anders dan bij een tentoonstelling van werk dat klaar is voor een ontmoeting met de toeschouwer, stap je bij een bezoek aan een atelier het laboratorium van de kunstenaar binnen; daar waar het allemaal ontstaat. Ook hier zullen sommigen alleen laten zien wat af is, maar sporen van ontwikkeling zullen er altijd zichtbaar zijn en daarmee geeft ieder atelier een uniek kijkje in het hoofd van de maker.

In de aanloop van de komende editie van de Open Ateliers Den Haag op 1 en 2 oktober vroeg ik een aantal deelnemers wat de bezoeker aan hun adres verwachten kan. Onderstaand lees je de reacties. Stippel je route uit en komt dat zien! De volledige lijst met adressen en deelnemers en andere praktische informatie vind je hier: http://www.openateliersdenhaag.nl/

Groenewegje 71

Hier werken (de schepper van) Lucius Pax en Corine Barendregt in een gedeeld atelier. Allebei studeerden zij in 2007 af aan de KABK. Lucius Pax is een fictief karakter; een actieheld op schilderijen en foto’s die laten zien welke avonturen hij beleeft. De kunstenaar die het leven en werk van Lucius Pax vormgeeft, wil zelf anoniem blijven. Dagelijks schildert hij over zijn wereldwijde belevenissen en plaatst hij ze op zijn website, Tumblr en Facebook. In het atelier zijn deze schilderijen te zien en kun je met Lucius Pax op de foto. Corine Barendregt maakt keramische tegels, waarop zij over de hele wereld afdrukken maakt van structuren in de buitenruimte, zoals putdeksels en rasters. Deze beschildert zij en op de achterkant zet zij de coördinaten van de plek waar de structuren vandaan komen.

corine-barendregt-lucius-pax

Lucius Pax

corine-barendregt

werk van Corine Barendregt

Houtzagerssingel 141

In dit atelier is het werk te zien van Hanna de Haan en Anna Kurtycz (Studio Kurtycz). Beiden richten zij zich in hun grafisch werk – met name houtsneden – op hun omgeving. In het werk van Hanna draait het om de stad als plek waar geleefd, gewerkt en gebouwd wordt. De gebouwen, bouwconstructies en lijnen in haar werk weerspiegelen de chaos en vluchtigheid van de stad. Anna zoomt veel meer in op wat er binnen die ruimtes gebeurt en laat zien hoe mensen daar leven. Haar houtsneden verhalen over het menselijk bewegen, werken, leven en verlangen. Speciaal voor de Open Ateliers hebben zij samengewerkt aan een houtsnede waarin het thema ‘grenzen’ centraal staat. Parrallel hieraan gaven zij m.b.t. dit thema een workshop aan kinderen. Het eindresultaat van deze workshop is verwerkt tot een boek zal tijdens de open atelierdagen gepresenteerd worden.

hanna-de-haan-border-print-factory

Border Print Factory, workshop van/door Hanna de Haan en Anna Kurtycz

hanna-de-haan-houtsnede-industria

“Industria”, Hanna de Haan

Atelierpand De Nieuwe Mol, Nieuwe Molstraat 14

De ateliers van Ping An Brouwers, Malou Cohen, Diederik van der Lee en Marie Civikov zijn hier geopend. Ping An maakt sieraden en objecten van edelmetalen. Eindeloos kun je naar zijn werk kijken in de vele kasten waarin het is uitgestald en bij elk werk heeft Ping An een verhaal te vertellen. Naast werken aan zijn eigen collectie, geeft hij in zijn atelier workshops en cursussen edelsmeden. Bij voldoende aanmeldingen kan je hiervoor ook tijdens de Open Ateliers bij hem terecht. Neem voor meer informatie en de tarieven contact op via zijn website (contactgegevens onderin). Malou Cohen is een ‘Urban-Jutter’, verzamelaar van dagelijkse vondsten en magie en een verhalenverteller. De meeste schoonheid ligt in een vies klein hoekje, een bijzondere zin uit een willekeurig gesprek, een vies raam dat het zonlicht filtert, een heelal in een metalen schaal. “Mijn werk als kunstenaar bestaat uit het zichtbaar maken, delen, verzamelen en combineren van deze vondsten en ontdekkingen uit het dagelijks leven.” Bij Malou Cohen op het atelier vind er MEGA-SUPER-SALE plaats. Dus grijp uw kans en sla uw slag. Ook is er nieuw werk te zien; kom een kijkje nemen. Meer info op www.maloucohen.com

ping

vitrinekast in het atelier van Ping An Brouwers

malou

Werk van Malou Cohen

Noordwal 327

Hier werkt beeldhouwer Alice W. Bakker. Dit jaar is zij binnen haar pand de enige deelnemer. Tijdens de Open Ateliers zal zij hier een demonstratie geven van smeden en hameren. Ook voor kinderen is dit een leuke kennismaking met het vormen van metaal, voegt zij hieraan toe. Alice vertelt over haar werk: “Extremen en beweging blijven mij fascineren. In alles komt dat tot uiting. Als beeldhouwer werk ik met staal, koper, zilver, 3D, papier en aquarel. Alle materialen zijn mij even dierbaar. De basis van expressie is beweging; het bewegende lichaam, evenals stromend water of wolken in de wind. Aanvankelijk smeedde ik starre platen staal om tot soepele lijven. De combinatie van veel verschillende materialen en technieken zoals staal met zilver en gesmeed staal i.c.m. 3Dprint heb ik hieraan toegevoegd. Het afgelopen jaar ben ik bezig geweest om een verbinding te leggen met staal en papier.”

alice-bakker-het-verhitten-van-staal

Alice Bakker – het verhitten van staal

alice-bakker-werkend-aan-flow-16

Alice Bakker – werkend aan “Flow”

Steenslag94, Pastoorswarande 58

In atelier Steenslag94 beeldhouwt Martha Lems sinds  2006.  Hier wordt  op ambachtelijke wijze gebeeldhouwd in verschillende soorten steen zoals marmer, travertin, springtone, serpentine, albast en Franse kalk. Martha werkt volgens de methode “en taille directe”. De beeldhouwer houwt met deze methode de vorm rechtstreeks uit de steen zonder veel te meten waarbij de vorm gaandeweg ontstaat. Op verschillende dagen van de week wordt er lesgegeven door Thea Bonnecroy. Het atelier is een fijne en ruime werkplek die ook na de open atelier dagen op afspraak te bezoeken is. Tijdens de Open Ateliers Dagen geven  Thea en Martha een demonstratie ambachtelijk beeldhouwen. Verder is er een expositie van hun werk en het werk van de  gastkunstennaar Miriam L’Herminez te zien.

martha-lems1

Martha Lems aan het werk

Van Hogelandestraat 10

Melody Reyneveld laat in haar atelier op de Van Hogelandestraat 10 de door haar uitgebreide collectie handgemaakte dameshoeden zien. Van klassiek tot modern en elegant tot casual, gemaakt van bijzondere materialen. Daarnaast heeft Melody ook een ‘steampunk’ lijn. Een steampunk hoed is een klein kunstwerkje met verrassingen en bijzondere details. Elke hoed wordt met aandacht en vakmanschap gemaakt. Ook zijn in het atelier de hoedenmallen en gereedschappen te zien. Op beide dagen van de Open ateliers wordt om 11.30 en 14.30 uur een workshop mini fascinator (haar-accessoire) aangeboden.

melody-reyneveld-home_1

Melody Reyneveld

melody-reyneveld-home_2

Hogezand 26

Achter de Prinsegracht tussen de Brouwersgracht en de Lange Beestenmarkt ligt het Hoge Zand. Op nr. 28 t/m 40a bevindt zich het atelierpand Concordia. Op de gevel staat nog “Drukkerij Voortvaren”. Op de 2de en 3de verdieping bevinden zich 19 ateliers waar schilders, tekenaars, filmers, fotografen, videokunstenaars, en een beeldhouwer hun werkplek hebben. Aan de Open Ateliers Den Haag nemen in dit pand 4 kunstenaars deel. Op de 3de verdieping op nr. 38b vind je het atelier van Margriet Westervaarder. Haar werk bestaat o.a. uit tekeningen, foto’s en kleine objecten. Naast Margriet, op nr. 38, werkt Martje Zandboer. Zij combineert foto’s, schilderijen en tekeningen en werkt met verschillende technieken en materialen. Op de 2de verdieping op nr. 32a schildert Nies de Vuijst lyrisch abstracte schilderijen. En dan kom je tenslotte uit op nr. 32, in het atelier van Gregory Kohelet. Hier vind je figuratieve schilderkunst en er zal een activiteit plaats gaan vinden (wat voor activiteit blijft nog even een verrassing..).

VLUU L100, M100 / Samsung L100, M100

Atelierpand Concordia

Herderstraat 14A

Eric Hirdes werkt in dit atelier en vertelt: “Middenin het oude Haagse centrum ligt de Herderstraat, en hier bevindt zich mijn atelier, redelijk onopvallend achter een grote etalageruit. Met links van mij de welbekende galerie Maurits van de Laar en iets verder om de hoek de voormalige Vrije Academie. Mijn atelier meet ruim 230 vierkante meter, verdeeld over diverse ruimtes en een groene binnentuin. De grote ruimte heeft een riant dakraam dat menig kunstenaar jaloers zal maken en waaronder ik graag groot werk produceer. Buiten mijn werk als docent aan de KABK te Den Haag ben ik bijna altijd in mijn atelier te vinden en werk daar aan meerdere doeken tegelijk. Wanneer je langs komt tijdens het weekend van de Open Ateliers, vertel ik er heel graag meer over. Entree!”

eric-hirdes-atelier-b

atelier Eric Hirdes

eric-hirdes-atelier-a

atelier Eric Hirdes