Satellietgroep: Kunstenaars gezocht!

Kunstenaarsinitiatief Satellietgroep is in 2006 opgericht in Den Haag, met als doel onderzoek te verrichten naar de culturele betekenis van de zee vanuit het perspectief van de kunsten en wetenschap. Na vijf jaar Badgast te hebben geprogrammeerd – een artist in residency in een zeecontainer in surfdorp F.A.S.T. in Scheveningen – is het huidige werkterrein van Satellietgroep de Zandmotor.

ontwikkeling-zandmotor_RWSGezocht wordt naar beeldend kunstenaars en bemiddelaars die samen met Satellietgroep en een uitgebreid netwerk van experts en lokale betrokkenen artistiek onderzoek willen doen, willen experimenteren, nieuwe inzichten en werken willen ontwikkelen die ons laten nadenken over relatie mens en natuur in de context van een veranderend kustlandschap, klimaatverandering en de rol van de mens in deze processen. Satellietgroep biedt naast inhoudelijke begeleiding en het netwerk een verblijf in één van de drie gastateliers van DCR Gueststudios in Den Haag, op loopafstand van Stroom, het Gemeentemuseum en het centrum van Den Haag. De gaststudio is een woon- en werkruimte met eigen keuken en badkamer.

VOOR WIE?

Voor de gastateliers kan aangevraagd worden door beeldend kunstenaars en in sommige gevallen ook door bemiddelaars. Bij aanvragen van duo’s of andere samenwerkingsverbanden moet ieder afzonderlijk een formulier invullen.

BEDRAG & WERKPERIODE

Het Mondriaan Fonds stelt een beurs van 2.000 euro per maand ter beschikking voor reis-, materiaal- en verblijfskosten. Dit bedrag is bedoeld voor één persoon. Daarnaast wordt van de gekozen resident een eigen bijdrage van minimaal 200 euro per maand verwacht. De aanvrager moet aangeven hoe de eigen bijdrage wordt gefinancierd. Dat kan een eigen investering zijn, maar ook een bijdrage van derden, een renteloze lening van het Fonds Kwadraat of een bijdrage via crowdfunding. Indien een duo of ander samenwerkingsverband voor een gastatelier wordt geselecteerd, wordt het bedrag voor het gastatelier verhoogd met een bedrag voor extra reiskosten en een evenredig bedrag voor de verblijfskosten voor de andere aanvrager. De huur van de studio, woonruimte en begeleiding zijn niet in het subsidiebedrag opgenomen en komen voor rekening van het Mondriaan Fonds. Aanvragers moeten zich er van bewust zijn dat een aantal van deze atelierprogramma’s pas kort geleden zijn gestart en dat sommige faciliteiten wellicht nog niet optimaal zijn. Ook de beschikbare ondersteuning en begeleiding zijn per atelier verschillend. Dit vergt een flexibele houding van de gekozen kandidaten. Afhankelijk van het atelier gaat het om werkperiodes van twee tot vier maanden in 2017. De werkperiodes zijn per gastatelier verschillend.

DEADLINE

De deadline voor aanmeldingen is op vrijdag 16 september 2016. Aanvragen die na deze datum binnenkomen worden niet in behandeling genomen.

Voor meer informatie over de ateliers en de selectieprocedure kunt u contact opnemen met Steven van Teeseling / tel 020-5231522.