Nacht van de Filosofie Den Haag 14.04.2016

De allereerste Nacht van de Filosofie in Den Haag komt er aan! Donderdagavond 14 april ’16 stellen drie culturele instellingen hun deuren één avond lang open voor de filosofie (en de kunst, de literatuur, de twijfel en de natuur); tentoonstellingsruimte Nest, Zaal 3 en de Electriciteitsfabriek.

Esther Didden, voormalig hoofdredacteur van deze website, nam het initiatief voor de Nacht.
We vroegen haar waarom ze deze Nacht organiseert.

Jaarlijks is de maand april de Maand van de Filosofie, een landelijk denkfeest zeg maar. Overal in het land organiseren musea, stichtingen, studentenverenigingen e.d. allerlei uiteenlopende filosofische activiteiten. In Den Haag is tijdens de Maand van de Filosofie bar weinig te doen, terwijl ik denk dat er hier wel veel belangstelling voor filosofie kan zijn. Dus vond ik dat ik dan zelf maar iets moest organiseren. Eén van de meest aansprekende activiteiten die her en der in het land plaatsvindt is een Nacht van de Filosofie, een avond vol lezingen, workshops en interviews. Daarom besloot ik een Haagse editie van de Nacht te organiseren. Het landelijke thema van dit jaar is Over de grens, een prachtig thema dat veel mogelijkheden biedt en natuurlijk ook bijzonder actueel is.

Zaal 3, publiek. Foto Michael Danker

Wat is er allemaal te doen?

Er doen drie instellingen mee, allemaal met een heel eigen profiel. Het programma sluit daar op aan. In Nest kan men workshops filosofische vaardigheden volgen zoals ‘socratische gesprek’ en ‘filosofische strips tekenen’. De bezoeker moet zelf actief aan de slag. In Zaal 3 geven jonge aanstormende denkers lezingen en interviews. Filosofie gaat hier de grens over naar andere domeinen, het Darwinisme bijvoorbeeld, of naar de rafelranden van de maatschappij, of naar dierenethiek en ook gaat het over het prachtige van twijfelen. In de Electriciteitsfabriek worden twee keynote lectures gehouden en presenteert de Haagse kunstenaar Floris Kaayk een nieuw werk: ‘The Modular Body’  waarin trouwens de filosoof Jos de Mul een rol speelt. Tot mijn grote vreugde want Jos de Mul geeft één van de twee keynote lezingen. Een prachtig toeval.

Noem eens een must see per locatie.

Oef, dat is een lastige. Naast het strips tekenen is er ook filosofisch spreekuur in Nest. Een bezoeker kan 1 op 1 in gesprek gaan met een filosoof over iets wat hem / haar  bezighoudt. Dit hoeven niet perse de grote vragen des levens te zijn, de kleine vragen zijn ook zeer welkom. In Zaal 3 wordt de Haagse schrijfster en forensisch psycholoog Inge Schilperoord geïnterviewd. Zij debuteerde in 2015 zeer succesvol met het boek ‘Muidhond’ en zij zal hier ook uit voorlezen. Haar boek is genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs. Maar zelf ben ik ook erg benieuwd naar de lezing van Eva Meijer, zij is kunstenaar en filosoof. Haar lezing gaat over de politieke stem van dieren. En in de Electriciteitsfabriek, daar beveel ik beide keynote lezingen aan, zowel van Bibi van den Berg als Jos de Mul. Beide hebben een hele interessante lezing die nieuwe inzichten biedt op de wereld waarin we nu leven maar bovenal mogelijk gaan leven. Filosofie gaat de grens over naar de toekomst.

waarheid-strip-web Robert van Raffe

Geef even de belangrijkste info en vertel waar we tickets kunnen kopen?

De eerste lezingen beginnen om 19.00 uur, de zaaldeuren zijn open vanaf 18.30 uur. Een passe-partout kost 25 euro en geeft toegang tot alle locaties. Rond 23.30 uur is de Haagse Nacht ten einde. Meer info en / of tickets kopen: www.nachtvandefilosofiedenhaag.nl