Fairy Tales in Pulchri

Georg Hadeler in de Klinkenberggaleries in Pulchri, 28 maart t/m 26 april 2015

Pulchri mag in zwaar weer zitten, maar het tentoonstellingsprogramma gaat vrolijk door. Zo opende afgelopen zaterdag voor een enthousiast en massaal opgekomen publiek een tentoonstelling van Georg Hadeler. Deze van oorsprong Duitse kunstenaar vond hier begin zestiger jaren zijn domicilie. Hij heeft les gegeven aan de Vrije Academie en daarnaast heeft hij  jarenlang aan de Koninklijke Academie een behoorlijk aantal Haagse kunstenaars onderwezen in de kunst van het lithograferen. Hij stond voornamelijk bekend als lithograaf, maar door een vrij recente operatie aan zijn hand is het hem niet meer mogelijk prenten te maken. In de huidige tentoonstelling laat hij dus schilderijen zien die nogal sprookjesachtig ogen. Beïnvloed door hoe Japanners met hout omgaan begon hij zelf op hout te schilderen. De schilderijen op hout die de kunstenaar hier laat zien hebben een exotisch karakter. Het heeft allerlei invloeden, architectuur wordt tegen vrouwenlichamen geplaatst waar lange lijnen decoratief omheen golven. Die lijnen lopen over in het haar van de afgebeelde vrouwen of ze echoën de nerven in het hout die door de dun aangebrachte verflagen nog goed te zien zijn. De beeldtaal is bekend van de litho’s van Hadeler en zo geschilderd is het werk bepaald niet minder. Het openingswoord van de ndruk makende Afrikaanse initiatiefneemster van Mama Africa, Irene Hin, gaf  blijk van een authentiek enthousiasme voor het werk en de persoon van de kunstenaar, een enthousiasme dat veel mensen zullen delen.

P1000850

De kunstenaar zegt dank tussen vrouw en dochter

P1000855

Mama Africa opent de tentoonstelling

P1000858

Toorop-achtige golvingen

 

P1000859

Een wat oudere litho

P1000860

Waarin de Z. Amerikaanse architectuur wat meer herkenbaar is

P1000861

Abstractie is de kunstenaar ook niet vreemd

P1000863

maar die dames zijn nooit ver weg!

Pulchri