AUKE DE VRIES WINT WILHELMINARING

Haagse beeldhouwer Auke de Vries krijgt op 30 augustus 2015 de Wilhelminaring uitgereikt. De prijs bestaat uit een speciaal voor de kunstenaar ontworpen ring, een expositie in het CODA museum en een opdracht van de gemeente Apeldoorn om een beeld te vervaardigen voor het Sprengenpark in Apeldoorn.

Auke2

Auke de Vries, Maasbeeld, 1982, Rotterdam.

Auke de Vries is nationaal en internationaal bekend, onder meer van het Maasbeeld in Rotterdam, door bewoners vaak liefdevol aangeduid als ‘de waslijn’ en het beeld Gelandet in Berlijn. De Vries gaf jarenlang les aan de Rijksacademie in Den Haag.

Auke3

Auke de Vries, Gelandet (Daimler Chrysler Building), 2001, geschilderd metaal, Berlijn.

De Wilhelminaring is een landelijke oeuvreprijs voor de beeldhouwkunst, die om de twee jaar wordt toegekend aan een vooraanstaand Nederlands beeldhouwer. Het is een van de belangrijkste kunstprijzen in Nederland. Een onafhankelijke jury van deskundigen vindt Auke de Vries “een meester van het beeld dat zichzelf verbeeldt, maar dat bij nadere beschouwing bestaat – als een collage – uit allerlei vormen en schijnbaar eenvoudige objecten, bekend uit het leven van alledag.”

Auke4

Auke de Vries, Zonder titel (sculptuur Barcelona), 1992, geschilderd metaal, Barcelona