Galerie Helder – Silent Spaces

Yves Beaumont: schilderijen. Erik Buijs: beelden. Nog tot en met 19 april 2014.

In Galerie Helder gaan de kunstwerken van beeldhouwer Erik Buijs (Rhenen, 1970) en schilder Yves Beaumont (Oostende, 1970) een interessante dialoog met elkaar aan. Beaumont schildert romantische landschappen; desolaat, pikdonker of oogverblindend wit omringd door stilte. Geïnspireerd door Kaspar David Friedrich en Hudson School River onderzoekt hij de essentie van een landschap; hoeveel kun je weghalen van het doek waardoor enkel die essentie op ons netvlies blijft branden?

Yves Beaumont – Woods

De beelden van Erik Buijs vormen een kleurrijk contrast met de verstilde schilderijen. De gebeeldhouwde mannen eisen de aandacht op.  Zij zijn grappig, uitdagend en vertederend. De figuren ogen solide en onverzettelijk, maar zijn toch breekbaar door net iets te grote oren of een te kort lichaam waaraan lange armen bungelen of waarop een groot hoofd moet rusten. Het werk Langeman, dat veel wegheeft van een inheemse totempaal,  toont een figuur van aluminium die gewikkeld is in felle doeken van kleurrijke stoffen (vilt, katoen, wol) die met touwen om de man heen zijn gewikkeld. Het contrast is opvallend: het glimmende aluminium tegen de zachtheid van de stoffen, de boersheid van de man (zoals de man  in De Aardappeleters van Vincent van Gogh of de mannetjes van Buurman en Buurman) tegen de spiritualiteit die het werk in zijn geheel uitstraalt.

Erik Buijs – Langeman

De tentoonstelling is zo ontworpen om zelf op ontdekkingstocht te gaan, en in de stilte van de beelden en de schilderijen de dialoog te vinden. Er is bewust weinig informatie toegevoegd, je wordt namelijk als bezoeker uitgedaagd om actief op zoek te gaan naar een authentieke ervaring. De opvallende werken van Buijs zorgen ervoor dat je je gaat afvragen wat voor zeggingskracht de schilderijen van Beaumont hebben. Tegelijkertijd daagt het ontoegankelijkere werk van Beaumont de kijker uit om ook bij Buijs verder te kijken en je niet enkel te laten vertederen door de onbeholpen en grappige figuren.