Platform 57 / Krijn de Koning

Na het zien van het werk 47 m² van Krijn de Koning op Hoog Catharijne in Utrecht was ik erg nieuwsgierig wat de kunstenaar zou maken in Den Haag bij Platform57. De locaties zijn namelijk ongeveer het tegenovergestelde van elkaar en omdat Krijn de Koning site specific werkt, moest dit wel een heel ander werk opleveren.

Hoog Catharijne tegenover Platform57: overdekt winkelcentrum tegenover buitenruimte, kleurrijk tegenover grijs, tl tegenover daglicht, druk tegenover leeg, airco tegenover regen, groot budget tegenover klein budget, benauwd tegenover open, commerciële ruimte tegenover culturele ruimte.

Wat erg opvalt aan de locatie van Platform57 (Zuid 57/ Theater Dakota ), is dat het terrein en het gebouw kleurloos zijn. Als je er foto’s maakt, lijkt het wel of je ze neemt in zwart/wit. Ook lopen over het gebouw en het plein witte lijnen, die alles in vlakken verdelen. Alleen een oranje ‘bank’ ( ‘s avonds paars verlicht) met daarachter drie boompjes, hebben kleur. Dat is dan ook de plek waar het werk staat. Een oase van kleur, waar je vanzelf naar toegetrokken wordt.

De belijning van de omgeving zie je ook terug in het werk van Krijn de Koning en is goed te zien op deze foto, genomen van bovenaf in het gebouw zelf.

Het werk doet denken aan een gesloopt gebouw waar alleen de binnenmuren nog overeind staan. Ik vraag me af of dat een symbolische betekenis heeft, op deze culturele locatie…

Het werk heeft ook een functie, het dient als terras voor het café van Theater Dakota van Museum Catering, dat ook in het gebouw zit.

Je kan in het werk kiezen voor een beschut plekje of voor een open plek; in ieder geval zijn er prachtige doorkijkjes.

Toen ik kwam kijken was het erg slecht weer en stond het terras niet uit. Maar hopelijk staat de sculptuur volgend jaar lente nog steeds overeind!

In de tussentijd kan je het werk gaan bewonderen tijdens een bezoek aan Theater Dakota, waar van alles te doen is.

En tijdens een lekker warme zomeravond ziet het er dan ongeveer zo uit…