Weekendtip #60

Het is lente, de lucht is grauw en vochtig, de vogeltjes fluiten: de eindexamens komen er weer aan!
Natuurlijk is er de eindexamenexpositie van de Koninklijke Academie, waar we het op Jegens&Tevens later nog uitgebreid over zullen hebben. Deze is van zaterdag 6 juli tot zaterdag 13 juli. Vergeet echter de andere eindexamens niet, zoals al de (gratis) eindexamenconcerten van het conservatorium. Ook is er die ene gekke afdeling van het conservatorium: The Institute of Sonology.

Sonologie is al sinds 1986 onderdeel van het Koninklijk Conservatorium. Het is traditioneel de productie van elektronische muziek, algoritmische compositie, live elektronische muziek en onderzoek naar klankeigenschappen en muzikale eigenschappen (hier citeer ik de website van het conservatorium). Voor de ongeoefende luisteraar kan de kunst van sonologie in eerste instantie klinken als lawaai, bliebjes, een kapotte box, een storende mini-jack kabel of het geruis van de wind. Maar deze mensen zijn met dingen bezig die ons niveau, mensen met een normaal gehoor en zonder al teveel verstand van synthesizers, gewoonweg overstijgen. Waar ArtScience met één been in de academie en één been in het conservatorium de brug is tussen technologie en beeldende kunst, is sonologie (naar mijn ervaring) die tussen muziek en conceptuele kunst. Of, om weer het conservatorium te citeren: “(…) wordt ook aan andere kunstdisciplines waarbij (elektronische) klank een rol speelt zoals beeldende kunst, experimentele film en architectuur steeds meer aandacht besteed.” In plaats van muziek met vaste formats zoals ritme, akkoorden, vals of zuiver bekijken ze elk geluid als zichzelf. Als structuur, ruimte of kleur.

Morgen hebben Martijn Barendregt, Marinus Klaassen, Younes Riad en Maria Aristotelous hun eindexamen in de overweldigende Schoenbergzaal van het conservatorium. Om te  begrijpen wat een slimmerikken het zijn is het leuk om de teksten te lezen die ze gebruiken om hun werk te omschrijven.

In het geval van Marinus Klaassen:
Currently he is developing a spatially-oriented performance project using non-standard synthesis and speaker arrangements. In the scope of his final-exam concert he will present three new algorithmic compositions. Each composition deals with a specific sound world and strategies in the synthesis of spatial-sound.

In het geval van Maria Aristotelous:
Aristotelous musical work deals with the concept of Meta-performance , the connection of jungian thought and music through the research of the ambiguous dynamic connections between graphical notations ,musical graphics , abstract art and what she is researching as the interface score , the score or the part of a score that creates the conditions for a meta-action(meta-praxis) that will lead to a meta-performance.
Her paintings , drawings and installations deals with the same subjects and happen in the conjunction of in time and out of time visual events.

Dit klinkt toch vreselijk interessant? Kom kijken naar deze gratis traktatie!

Institute of Sonology – Final Exam Concerts
21 juni om 19:30 in de Schoenbergzaal.