Weekendtip # 51

Als eerbetoon aan de afgelopen zaterdag overleden kunstenaar Henk Peeters (87) zal aanstaande zaterdag van 11 tot 12 uur een actuele kunstmanifestatie plaatsvinden op de Scheveningse pier.

Henk Peeters (Den Haag 1925-Hall 2013), werd in de jaren zestig bekend als een van de oprichters van de avant-gardistische ‘Nul-groep’. Als organisator onderhield hij intensieve contacten met bekende internationale ZERO-kunstenaars als Lucio Fontana, Piero Manzoni en Yves Klein. Ook was hij de inspirator  van het nooit gerealiseerde, maar inmiddels legendarische project ‘Zero op Zee’ dat in april 1966 op de pier van Scheveningen had moeten plaatsvinden.

Zero op Zee 1966

Topp & Dubio hebben na het overlijden van Peeters verschillende kunstenaars uitgenodigd om juist deze manifestatie met een actuele uitvoering nieuw leven in te blazen. Henk Peeters behoorde tot een van de meest radicale Nederlandse vernieuwers van de twintigste eeuw. Zijn werk wordt pas sinds kort enigszins op waarde geschat, terwijl vele hedendaagse kunstenaars aan hem schatplichtig zijn.

Topp & Dubio pier

De initiatiefnemers willen ook andere kunstenaars de gelegenheid geven om op geheel eigen wijze bij te dragen aan de manifestatie en nodigen daarom zowel publiek als kunstenaars uit om zaterdag naar de Scheveningse pier te komen. Auteur K.Schippers, die als een van de eersten over het werk van Peeters heeft geschreven, heeft zijn medewerking reeds toegezegd. Uiteraard zullen Topp & Dubio, die normaal op zaterdag op het Malieveld actief zijn, zelf ook enkele nieuwe werken presenteren.

Zaterdag 20 april 2013 van 11.00-12.00 uur | De Pier, Scheveningen