Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2013

De Haagse kunstenaar Femmy Otten haalde de longlist van de Prix de Rome en is nu nog in de race om de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2013 te winnen. Er zijn 5 kanshebbers die nu exposeren in het Stedelijk Museum Schiedam, wat ik een ontzettend prettig museum vind.

De winnaar wordt a.s. zondag 21 april in het televisie programma NTR Kunststof bekend gemaakt. De prijs bedraagt 10.000 euro, beschikbaar gesteld door het Mondriaan Fonds.

Ik toog naar Schiedam, zag het werk van 5 hele goede kunstenaars maar denk toch de winnaar te kunnen voorspellen.

Femmy Otten

Femmy Otten

Femmy Otten is voorgedragen door Toos Arends van het CBK Drenthe. Volgens Arends is Femmy Otten in staat tijden te overbruggen. Haar werk herinnert aan beelden uit de Griekse en Etruskische oudheid, maar ook aan recente, houten sculpturen van een kunstenaar als Stephan Balkenhol.

Otten heeft twee kleine ruimten tot haar beschikking gekregen van het museum, waarvan ze een ruimte in mijn ogen onvoldoende benut. De ene ruimte is prachtig, sereen en er is voldoende te zien. In de andere ruimte zijn de titelbordjes prominenter dan het werk. Heel erg zonde.

Saskia Noor van Imhoff

Saskia Noor van Imhoff is voorgedragen door Marlene Dumas: ” Ik vind haar visueel intelligent en verrassend vanwege haar actuele onderwerpen; over de verhouding van kunst tot tentoonstellen en de relatie tussen kunst en verzameling.”

Als je de hoek omgaat en het werk van Van Imhoff in eerste instantie ziet is het prachtig, evenwichtig en er is veel te zien. Ik bleef lang kijken en verloor de magie van de eerste blik vrij snel. Ik vrees dat ik meer duiding nodig heb via een begeleidende tekst of iets dergelijks om het werk echt te waarderen. Nu miste ik een uitspraak en werd geconfronteerd met een puzzel waarvan de stukken niet bij elkaar lijken te passen.

Esther de Graaf

Esther de Graaf is voorgedragen door Ad de Jong. Het is leuk, sprankelend werk en duidelijk ter plekke gebouwd (kijk maar naar de tape die ze aan de armatuur heeft bevestigd). Een hands on werkmentaliteit, ik hou daar wel van. Ad de Jong: ” Ze wijkt af van de gebaande paden. Wat haar tot een nieuw fenomeen maakt, is dat zij geen betekenis zoekt van buitenaf door bijvoorbeeld aan te schurken tegen allerlei theorieën.”

Chaim van Luit

Chaim van Luit (detail)

Chaim van Luit is voorgedragen door Stijn Huijts: ” Zijn werk is autonoom en oorspronkelijk; het lijkt helemaal nergens op.”
Het werk van Van Luit is verstild, sereen bijna. Het geeft de ruimte met zijn werk erin veel extra lucht, geen visuele overweldiging maar langzaam veroveren je ogen zijn werk. Wie goed kijkt wordt beloond, ook hoog tegen het plafond achter ontluchtingsbuizen bevindt zich nog een heel mooi neon werkje.

Al deze kunstenaars, allemaal nog geen 35 jaar, zijn goed. Maar er is een kandidaat overduidelijk beter. Als Zoro Feigl zondag niet wint dan….nee dat kan ik me eigenlijk niet voorstellen. Zoro Feigl is visueel ijzersterk. Zoro Feigl hoort zondag te winnen, zo simpel is het.

Zoro Feigl

Zoro Feigl is voorgedragen door Jeroen Bosch: ” Zijn beelden bewegen, ze draaien, maken geluid, ruisen, piepen en knarsen. Zijn werk is luchtig, maar tegelijk buitengemeen fysiek. Het zijn opvallende, sensationele werken, stuk voor stuk eyecatchers.”

En zo is het.