Lotte Geeven en Yeb Wiersma

In West werd op 16 maart het startschot gegeven voor Surveillance waarin Yeb Wiersma en
Lotte Geeven een tijdelijk samenwerkingsverband aangaan om een halve vierkante kilometer Haagse binnenstad aan een artistiek en sociaal onderzoek te onderwerpen.

Zoals gebruikelijk werden de bezoekers gastvrij onthaald waarna in de tot basketbalterrein omgetoverde hoofdruimte van de galerie een heuse wedstrijd plaatsvond die door het ruim aanwezige publiek enthousiast werd gevolgd. Ongewoon en deraillerend maar tegelijkertijd spontaan en verfrissend. De toon voor het onderzoek werd gezet: Geeven en Wiersma willen
een maand lang de binnenstad van Den Haag tot onderwerp maken van zeven ‘life & site-specific acts’. Kunst en realiteit zullen elkaar ontmoeten en een confrontatie aangaan. ‘Het script, de handleiding voor dit onderzoek, bestaat uit geregisseerde aktes die de gecontroleerde gevestigde orde uitdagen en beroep doen op het begrip autonomie.’

Zoals de geregisseerde realiteit – de basketballwedstrijd  – zich afspeelde in de hoofdruimte van West, was in de bovenruimte een videoweergave van de wedstrijd te zien: een gecontroleerde en artificiële ingreep die zowel esthetiserend als abstraherend werkte.
Een dergelijke dichotomie – ontleend aan het begrip ‘doublethink’ uit Orwells ‘1984’ – waarin continu geschakeld wordt tussen twee tegengestelde begrippen – vormt de modus operandi van Wierma en Geeven. Constant bewegend ‘tussen autoriteit en autonomie, tussen controle en wildernis’.

Om het gebied goed te leren kennen is een maquette van het betreffende gebied vervaardigd.

Ook was divers landmeetkundig materiaal te zien die wellicht van pas kwam bij een andere pièce de résistance: een gouden lijn in het Haagse centrum die het onderzoeksterrein markeert.

West zal bij dit onderzoek als hoofdkwartier fungeren. Wat er in de volgende weken te zien is, kan het best gevolgd worden via deze link.