Undercoververslag: Upcoming market

Nu ik gerekruteerd en geïnstalleerd ben als undercover verslaggever, wordt het tijd om erop uit te trekken op een eerste missie! Allereerst is het noodzaak om sporen te volgen, sporen die de onoplettende voorbijganger wellicht mist. Dit doen we niet gewapend met vergrootglas en pijp, want vergrootglazen hebben we tegenwoordig digitaal: een neo-postduivennetwerk dat de wereld verbindt (ook wel Twitter genaamd). Zo kwam ik Upcoming Market op het spoor, een initiatief van KABK-studente Charlotte van Winden. Met dit project wil ze een podium bieden aan jonge kunstenaars, zodat ze naar buiten kunnen treden met hun werk: ‘Elke presentatie aan publiek is een les voor de toekomst’. Toen ik haar naar haar persoonlijke drijfveer vroeg, antwoordde ze: ‘De sfeer die ik in Berlijn, Londen en Dublin had geproefd en graag naar Den Haag wilde halen, is hier duidelijk nog niet vertegenwoordigd en daarom zie ik het als een grote uitdaging.’ Ik kan me daar als Londen-fanaat bij aansluiten!

Upcoming Market

Tijdens de opbouw heerst er een bruisende, levendige sfeer die me herinnert aan de beoordelingsdagen op de kunstacademie (oh, de nostalgie!), iedereen is in de weer met zijn of haar werk en wacht in spanning het eindresultaat af. Het aanbod van alle deelnemers was zeer divers, maar de rode draad door het evenement was duidelijk de focus op ambacht. Zo werden er veel zelfgemaakte assesoires en producten verkocht en stond er een stand van de Kartonnerie, maar was anderzijds ook installatie, teken-en schilderwerk en fotografie niet ondervertegenwoordigd. Het feit dat er veel product-gerelateerd werk werd aangeboden, waarborgde de marktfunctie van het evenement. De ‘Asian Tapas’ die werden verkocht en de live muziek die de hele dag door te horen was, waren ook een leuke toevoeging aan het geheel.

Het lijkt alsof de ‘bliksemflits’ tentoonstelling, die één dag of weekend duurt, aan populariteit wint. Door de snelheid hangt er een spontane sfeer tijdens het opbouwen, en gaat het er ontspannen aan toe gedurende de rest van de dag. Een ander bijkomend voordeel van ééndaagse evenementen is dat de kunstenaars de hele tijd aanwezig zijn en met het publiek (of mede-exposanten!) in gesprek kunnen gaan. Ook dit is een grote uitzondering op de conventie van de gevestigde galeries en initiatieven, waarbij de kunstenaar vaak alleen bij de opening aanwezig is.

Upcoming Market

Met het oog op het almaar duister wordende toekomstperspectief, denk ik dat er veel kansen liggen in creatief ondernemerschap, het heft in eigen handen nemen! Zo heeft Charlotte haar project gefinancierd door middel van crowdfunding en daarnaast ter promotie een dag als levend schilderij doorgebracht in de binnenstad.

Upcoming Market vindt plaats in de kelder van Stand-Up Gallery in de Haagsche Bluf en zal vanaf nu iedere laatste zondag van de maand worden georganiseerd. De plannen voor de volgende edities zijn in volle gang, zin om mee te doen? Hier kun je het inschrijfformulier vinden!