Markt voor opkomende kunstenaars

Markt voor opkomende kunstenaarsMarkt voor opkomende kunstenaars

Op 25 november is het zover, de eerste editie van de Upcoming Market vindt plaats. Het publiek van het hippe winkelgebied Haagsche Bluf krijgt een zeer ongebruikelijke combinatie van uiteenlopende kunstuitingen voorgeschoteld tot en met de eveneens opkomende foodtrend Asian Tapas en Live-Muziek.

Het idee voor Upcoming Market kwam voort uit een twee persoonlijke behoeftes: enerzijds wil ik, als kunstacademiestudent, graag een podium in de stad waar kunstenaars hun werk kunnen presenteren zonder commerciële verplichtingen en anderzijds wil ik kunst en cultuur op een nieuwe, verfrissende manier onder de aandacht brengen zodat het de toeschouwer blijft verrassen. De grote kelder van Stand Up Gallery lijkt de benodigde ingrediënten te bezitten om zowel – letterlijk – underground te zijn en daarnaast midden in de binnenstad van Den Haag te zitten.

Toen het idee eenmaal was uitgewerkt begon er een nieuwe fase waarin ik op zoek was naar deelnemers voor de eerste editie en op zoek naar donateurs die middels crowdfunding bijdroegen aan de realisatie voor de markt. Van te voren had ik gedacht dat het moeilijkste punt het krijgen van deelnemers was voor de markt, maar toen ik eenmaal bezig was merkte ik dat dat juist geen enkel probleem was. Ik ben erg blij met de deelnemers die zich zondag aan het Haagse publiek gaan openbaren. Wat ik ook zo leuk vind is dat het totaalplaatje heel divers is. Zo is er mode, video en installatiekunt om een paar uiteenlopende disciplines te noemen.

Een van de meest opmerkelijke voorbeelden die aanstaande zondag worden aangeboden is het ‘Taliban Carpet’ van Arthur de Vries. Het is geïnspireerd op de trofeeën die mensen na hun jacht mee naar huis nemen, zoals tijger- en berenvellen. Het Taliban tapijt is een soort supertrofee uit de ‘War on Terror’, uit onze aanwezigheid in Afghanistan en een herinnering voor alle manschappen die daar gestationeerd waren. Het vloerkleed is gemaakt van Afghaanse Payraan Tumbaan, een Pakol baret en een baard van mensenhaar op een ondergrond van 100% wol.

De opzet van de markt is zo gemaakt dat het publiek een actieve rol aanneemt. In plaats van slechts toeschouwer of klant te zijn wordt het publiek een kans geboden om rechtstreeks met kunstenaars in gesprek te gaan over hun werk. De deelnemers kunnen hier op een laagdrempelige manier hun werk toelichten en de veilige haven van de academie of atelier te verlaten. Vanaf 25 november is er elke laatste zondag van de maand een Upcoming Market van 12 tot 17 uur.

Upcoming Market
Zondag 25 november 2012
12.00-17.00 uur
Haagsche Bluf 14 (kelder)