Honorering BK programma’s Mondriaan Fonds


Het Mondriaan Fonds draagt € 3.640.446 bij aan beeldende kunstprogramma’s voor 2013 en 2014 van 17 presentatie-instellingen en kunstenaarsinitiatieven. De bijdragen variëren van € 60.000 tot € 200.000 op jaarbasis. 

39 presentatie-instellingen vroegen voor in totaal ruim € 6,1 miljoen aan. De programma’s met de meeste meerwaarde voor het kunstklimaat in Nederland en de Nederlandse Cariben werden gehonoreerd. Wegens het grote aantal aanvragen en het beschikbare budget heeft het Mondriaan Fonds scherpe keuzes gemaakt op basis van de kwaliteit van de plannen. Instellingen opgenomen in de Basisinfrastructuur die rechtstreeks worden gefinancierd door het Rijk konden niet aanvragen. Het betrof de laatste ronde voordat het Mondriaan Fonds in 2013 zijn nieuwe beleid invoert. Vanaf 2013 zal er minder geld beschikbaar zijn.

De instellingen die een bijdrage krijgen zijn: De Player (Rotterdam en verschillende locaties), Extrapool (Nijmegen), Fotodok (Utrecht), If I Can’t Dance, I Don’t Want To Be Part Of Your Revolution (verschillende (inter)nationale locaties), Impakt (Utrecht), Instituto Buena Bista (Willemstad), Kunsthuis SYB (Beetsterzwaag), Kunstvereniging Diepenheim (Diepenheim), Lost & Found (Amsterdam en verschillende locaties), Showroom MAMA (Rotterdam), Nest (Den Haag), Paradox (Edam), SMART / NASA (Amsterdam), Stroom (Den Haag), Vleeshal (Middelburg),West (Den Haag) en Worm (Rotterdam).

Het Mondriaan Fonds draagt bij aan programma’s van presentatie-instellingen omdat ze van vitaal belang zijn voor ontwikkeling en zichtbaarheid binnen de beeldende kunstsector. Deze organisaties onderscheiden zich als alternatief circuit van meer gevestigde instellingen door een actuele en flexibele programmering en een intensieve betrokkenheid van kunstenaars. Hun programma’s geven gelegenheid tot experiment en vernieuwing, zijn laboratoria voor artistiek onderzoek en bieden een podium voor jonge kunstenaars en curatoren. Zowel publiek als grotere instellingen, galeries en musea zijn vanwege de doorstroming van interessante kunstenaars en concepten gebaat bij hun kwalitatief hoogstaande programma’s.