Weekendtip #25

Het TodaysArt festival pakt dit jaar uit met een pracht affiche: Ben Frost + Daníel Bjarnason in het prominente Lucent Danstheater.

Het festival speelt zich af op- en rondom het Spuiplein op vrijdag 21 en zaterdag 22 september.

TodaysArt is een festival dat de laatste ontwikkelingen presenteert op het gebied van avontuurlijke en hedendaagse visuele- en podiumkunsten. Sinds 2005 brengt TodaysArt internationale artiesten, denkers en bezoekers naar Den Haag. Door de presentatie van kwalitatief hoogwaardige, gevarieerde en inspirerende programma’s is TodaysArt uitgegroeid tot een van de meest toegankelijke kunst, muziek en technologie festivals van de wereld.


Ben Frost + Daníel Bjarnason

Geïnitieerd door Unsound en i.s.m. het ICAS netwerk presenteert TodaysArt het officiële openingsconcert ‘Music for Sólaris’ van Ben Frost, Daníel Bjarnason en het voltallige Sinfonietta Cracovia, dat behoort tot de meest toonaangevende orkesten van Europa. ‘Music for Sólaris’ is een bijzonder en ambitieus project ter ere van het vijftigjarige bestaan van Stanislaw Lem’s boek ‘Sólaris’. De mysterieuze en paranoia-achtige sfeer uit het boek wordt gevangen in de door Frost en Bjarnason gecomponeerde elektro-akoestische muziek. Laat je meevoeren in de wereld waarin een man op een verre planeet arriveert en de oceaan een gigantisch intelligent wezen blijkt te zijn die pijnlijke en verdrongen herinneringen fysiek manifesteert. Brian Eno (componist en producer voor onder meer Coldplay, U2, Paul Simon en Depeche Mode) en Nick Robertson bewerkten beelden uit de Sólaris-verfilming van Andrei Tarkovski en maakten daarmee passende visuals voor de performance. ‘Music for Sólaris’ wordt eenmalig live uitgevoerd in Nederland.


In de Electriciteitsfabriek is de tentoonstelling ‘Global Groove’ te zien. Naast het hoofdprogramma van het festival op- en rondom het Spuiplein wordt de tentoonstelling geopend op zaterdag 22 september en zal te bezichtigen zijn t/m 30 september. De Electriciteitsfabriek is de oudste energie centrale van Nederland die nog in werking is.

Eveneens in de Electriciteitsfabriek staat de expositie Commons Tense, een tentoonstelling met nieuwe werken van mediakunstenaars uit Turkije. ‘Commons Tense’ is onderdeel van het ‘Amber Arts and Technology Festival and Conference’, dat in november 2012 wordt gehouden in Istanbul en het thema ‘Paratactic Commons’ draagt. Het richt zich op de dringende noodzaak om publiek eigendom van gemeenschapsbezit terug te winnen. De werken in deze tentoonstelling, die gerealiseerd wordt i.s.m. TodaysArt, bieden interpretaties van dit thema.

TodaysArt Periphery is een onderdeel van het festival waarin lokale partners (onafhankelijk of i.s.m. TodaysArt) een verscheidenheid aan beeldende- en podiumkunst programma’s presenteren. In 2010 introduceerde todaysart de Periphery als een nieuw component van het festivalprogramma. Sindsdien is het initiatief flink uitgebreid en in 2012 zal de Periphery bestaan uit programma’s van vele partners.


Uitgelicht: TodaysArt toont dit jaar het werk van vier afstudeerders ArtScience/KABK

Mariska de Groot – CINECHINE (Filmhuis – Zaal5)

BNG Workspace is de jaarlijkse projectprijsvraag van Filmhuis Den Haag waarbij de grenzen van film worden verkend. CINECHINE is de winnaar van de BNG Workspace projectprijs 2012: met dit project vertaalt Mariska de Groot het principe van optisch geluid (het opwekken van geluid door bewegende vormen en licht) naar een installatie waarin alle zintuigen van de toeschouwer worden aangesproken. De bezoeker krijgt een samenspel van stroboscopisch licht en geluid voorgeschoteld, wat op een geheel eigen, bijna abstracte manier een filmische ervaring oproept.

Mariska de Groot | foto: Ed Jansen


Dieter Vandoren – Integration.04 (Theater aan het Spui – Studio)

Dieter Vandoren presenteert zijn performance ‘Integration.04’, waar hij onlangs mee afstudeerde aan de faculteit ArtScience van de KABK en het Koninlijk Conservatorium. In deze audiovisuele performance manipuleert Vandoren op indrukwekkende wijze licht en geluid met zijn lichaam.

Dieter Vandoren | foto: Ed Jansen


Gabey Tjon a Tham – ))))) repetition at my distance (Electriciteitsfabriek)

Gabey Tjon a Tham is een installatiekunstenaar die werkt met verschillende media en kunstvormen. Tham maakt locatiespecifieke installaties waarbij er een rol is weggelegd voor het publiek. ‘))))) repetition at my distance’ is een bewegings/licht/geluid-installatie gebaseerd op de subjectieve interpretatie van geluid dat door een ruimte reist. Een veld van 16 roterende verticale blauwe lichtdraden oscilleren in patronen. De draden gedragen zich als levende entiteiten en reageren op verschillende krachten. Het flikkeren van licht zorgt voor na-effecten op het netvlies die een belangrijk onderdeel worden van de installatie, omdat ze samengaan met het licht dat de installatie uitstraalt.

Gabey Tjon A Tham | foto: Ed Jansen


Joris Strijbos – Homeostase (Electriciteitsfabriek)

De installatie ‘Homeostase’ van Joris Strijbos is de fysieke output van een breder onderzoek naar Artificieel Leven, Cybernetics en Emergence. Het is een kinetisch sculptuur dat door middel van licht communiceert met de toeschouwer. Meerdere roterende objecten zijn geprogrammeerd om een generatieve choreografie te laten zien, gebaseerd op principes die ook in cellen en biologische systemen voorkomen. Het resultaat is een dynamisch spel van aantrekking en afstoting met geluid dat doet denken aan een hagelbui.

Tip: Ed Jansen
Link: TodaysArt 2012