Weekendtip #23

Hoogtij! 

Vanavond is er weer Hoogtij. Dit is een culturele route langs galeries, kunstenaarsintiatieven en kunstinstellingen. Allen deelnemende instellingen zijn van 19.00 – 23.00 uur te bezoeken. Toegang is gratis.

Bij Kunstenaarsinitiatief UHM in de Jan Hendrikstraat, een van de deelnemers aan Hoogtij, zag ik vorige week een performance van Pia Louwerens. Ze deed me denken aan een prille Laura van Dolron die zichzelf Stand up Philosopher noemt. Pia was in haar performance een Stand up Artist.
In een korte monoloog stelde ze het gevecht om een nieuw werk te maken op scherp. Met alle twijfels en onzekerheden die daarbij horen en natuurlijk het eeuwige ‘moeten’.
Tijdens Hoogtij speelt ze haar performance nog een keer om 20.00 uur. Gaan!

performance Pia Louwerens

Ook vanavond nog bij UHM te zien is de video ‘Kauwgom schilderen’  van Maarten Boekweit.
In de Amsterdamse buurt waar hij in 2009 woonde besloot hij alle kauwgom op de grond bij de bushalte knalroze te beschilderen. ” De aanleiding voor mij om het te ondernemen was dat het mij opviel dat de kauwgom rond de bushalte zo’n natuurlijk verloop heeft namelijk dicht bij de bushalte heel veel kauwgom en dan langzaam waaiert het uit naar minder kauwgom. Dat vond ik interessant en wilde ik blootleggen door het een kleur te geven.”

Kauwgom schilderen, videostill, Maarten Boekweit

Buurtbewoners reageerden tot zijn verbazing nogal heftig; hij markeerde toch slechts wat er al was? Maar het ongebruikelijke van de handeling riep emoties op. De politie werd zelfs gebeld.

In Quartair wordt vanavond een openbare workshop gehouden in het kader van hun tentoonstelling Uncommited Crime. Stijn Belle geeft een workshop over DNA. Vanaf 20:00u. zal Stijn aanwezig zijn met zijn DNA Immunity Centre.

Uncommitted Crime toont werken die nog niet eerder in Den Haag te zien zijn geweest: hedendaagse kunst die haar bestaan, direct of indirect, dankt aan recente technologische en wetenschappelijke ontwikkelingen. De kunstenaars in de tentoonstelling werken samen met wetenschappers, stellen onze onderbuikgevoelens op de proef en reflecteren kritisch op wat (bio-) technologische ontwikkelingen betekenen voor ons lichaam en leven.

Deelnemende kunstenaars: Stijn Belle (NL), Jalila Essaïdi (NL), Sara Martin Mazorra (NL), Art Orienté Objet (Fra), Dorith Sjardijn (NL), Art van Triest (NL), Soyo Lee (ROK), René Jansen (NL), Adam Zaretsky (VS).