How Art Things?

Met het project How art things? wil Nest aandacht besteden aan ‘kunstenaars die de presentatie en de maatschappelijke waardering van kunst als onderwerp namen voor hun werk’. Hoe mensen kijken naar kunst dus.

En natuurlijk ook wat ze vinden van kunstenaars. Een Rotterdams kunstenaar als Jeroen Jongeleen weet hoe ‘hardwerkende Nederlander’ erover denkt. En ook wat de reaguurders op het internet vuilspuwen.

Clara Palli Monguilod tast de relatie tussen kunst en religie af.

Het Engelse duo ‘littlewhitehead’ speelt met de bezoeker: deze wordt visueel gelokt en auditief gekastijd.

En door hetzelfde duo in een hoekje gedrukt. Of juist niet? Is het groepje figuren voorbeeld of schrikbeeld?

Want was is een museumzaal eigenlijk. Lijken alle schilderijen niet vaak op elkaar? Zijn het niet allemaal verfvlekken op linnen? Krijgen ze niet vooral waarde door de theatrale context,  lijkt Toon Berghahn zich hier af te vragen.

En gaat het in de kunst van de ene kunstenaar niet vaak over kunst van die andere kunstenaar die het over de kunst van weer een andere had? Dat lijkt Jisan Ahn zich in dit werk aan de orde te stellen en evanals de vraag wat meer aandacht vraagt: de naaktfiguur op het schilderij of het tragische slachtoffer op de trap.

Waar gaat her over in een museum? Over kunst of over mensen? Dat je ook zonder kunst eindeloos kunt filosoferen maakt deze video van Una Knox duidelijk.