De Appel in paniek maar niet bij de pakken neer

In een tot de nok gevuld Appeltheater vond 2 september de Seizoenopening van toneelgroep De Appel plaats.

De befaamde Haagse toneelgroep is geconfronteerd met een aanzienlijke financiële tegenslag. Het budget is met 25% verminderd omdat het Rijk (het Fonds Podiumkunsten) de kwaliteit van de voorstellingen positief waardeert maar te weinig geld heeft om het gevraagde subsidiebedrag van € 540.000,- te verlenen.

Reden dus voor paniek! Appel-leider Aus Greidanus presenteerde daarom een reddingsplan: duizend voor duizend. ‘De Appel stopt? Dat bepaalt U!’

Tegelijkertijd werd het nieuwe Appelprogramma aangekondigd. Vanaf eind februari 2013 trekt Volle Maan als een karavaanreis door het West-Europa en Noord-Afrika van de laatste drie eeuwen om te verwijlen bij dromen, hartstocht, ontbering en inspirerende buitenbeentjes als Isabelle Eberhardt, Gabriel García Márquez en Friedrich Schiller.

Tot die tijd staat Herakles op het programma. Het is een van de drie voorstellingen die werd genomineerd voor de Toneel Publieksprijs 2012. Op 9 september horen we waartoe dat geleid heeft. Maar het beste is natuurlijk om zelf te oordelen wat u van deze mega-show (elf uur!) vindt.